Naslovna > Oko nas > Balkan > Mektić: Naoružanje iz ratova na Balkanu sve više ide ka Zapadnoj Evropi

Mektić: Naoružanje iz ratova na Balkanu sve više ide ka Zapadnoj Evropi

Ministar bezbednsti Dragan Mektić upozorio je danas na sve intenzivniji pritisak krijumčara oružjem iz zemalja Balkana u zemlje Evrope.

“Reč je isključivo o oružuju zaostalom iz poslednjih ratova na području zapadnog Balkana – automatskom oružju i eksplozivu koji su izuzetno pogodni za vršenje teških krivičnih dela u organizovanom kriminalu i raznih terorističkih akata”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu pred početak Regionalnog seminara o borbi protiv krijumčarenja oružja.

On je istakao da je do sada presečeno nekoliko kriminalnih grupa koje krijumčare oružje iz zemalja Balkana, te zaplijenjene ozbiljne količine naoružanja i eksploziva.

“Prema nekim informacijama francuske policije, nekoliko kriminalnih grupa presečeno je u BiH. Već duži period postoje organizovani i uhodani kriminalni kanali koji idu prema Francuskoj”, podsetio je Mektić i napomenuo da posebno postoje uhodani kanali iz BiH prema Francuskoj i skandinavskim zamljama, pre svega Švedskoj.

On je naveo da je otkrivena kriminalna grupa koja je, metodom zajedničke istrage i zajedničkog praćenja, uhapšena u Francuskoj.

“To je bila kontrolisana isporuka. Istražitelji su kontrolisali tu isporuku skroz od BiH do Francuske. Jedan broj lica je osuđen i izdržava kaznu i u BiH i u Francuskoj”, naglasio je Mektić, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

On je ukazao i da krijumčarenje oružja nije problem koji samo ide iz BiH, nego iz svih zemalja Balkana.

“Iza tih nesretnih ratnih godina ostalo je puno ilegalnog oružja izvan svake kontrole koje postaje predmet trgovine i krijumčarenja. To se oružje u Zapadnoj Evropi koristi, pre svega, u organizovanom kriminalu i terorizmu”, rekao je Mektić.

On smatra da bi današnji skup trebalo da odgovori na to kako preduprediti krijumčarenje oružja sa Balkana u Francusku i druge zemlje Evrope, te da sa tim treba početi već ovde, u zemljama zapadnog Balkana.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno