Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Mihajlović: Kina dugoročno snažan partner Srbije

Mihajlović: Kina dugoročno snažan partner Srbije

PEKING – Srbija sa kineskim partnerima realizuje neke od najvažnijih projekata u saobraćajnoj infrastrukturi, a Kina je tradicionalno bila i dugoročno će biti snažan partner Srbije, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u kineskoj prestonici.

Mihajlović, koja je u delegaciji Srbije u poseti toj zemlji, istakla je da vrednost svih projekata koje su radili i koje će raditi Srbija i Kina 5,6 milijardi evra.

“Ukupna vrednost svih infrastrukturnih projekata u Srbiji, koji se realizuju ili su u planu za naredni period, iznose 14,7 milijardi evra. Za Srbiju je pitanje transporta pitanje regionalne, kontinentalne i interkontinentalne saradnje, a naš cilj je da modernizujemo, rekonstruišemo, i gde je potrebno, gradimo nove deonice i objekte na glavnim Evropskim transportnim koridorima”, rekla je Mihajlović.

Obraćajući se učesnicima međunarodnog foruma “Pojas i put, međunardona saradnja” koji je organizovan pod pokroviteljstvom kineskog predsednika Si Đinpinga, Mihajlović je rekla da je Srbija već implementirala “konektiviti agendu” na koju se oslanja velika kineska inicijativa “Jedan pojas – jedan put” i objasnila da taj pristup ne uključuje samo povezivanje infrastrukture, već i reformske mere u cilju postizanja interoperabilnosti transportnih sistema.

“Ukupno vreme potrebno za železnički transport od Soluna do Budimpešte, na 180 km dužem Koridoru 4 iznosi 26,5 sati, dok je na Koridoru 10 za istu rutu potrebno 49 sati. To je zato što se čak 25 sati troši samo na carinske procedure na Koridoru 10”, rekla je Mihajlović, ističući da je naša zemlja inicijator pristupa sa jednom carinskom ispostavom za sve granične prelaze sa susedima.

Govoreći o prijateljstvu Srbije s Kinom, ona je rekla da dve zemlje imaju Sporazum o strateškom partnerstvu, kao i da je Srbija je među prvim zemljama u okviru zajedničkog ekonomskog pojasa na Putu svile, potpisala s Kinom Memorandum o razumevanju.

“I ovo nije kraj priče, već početak dugoročne saradnje Srbije i Kine. Od januara ove godine građani obe zemlje mogu da se posećuju bez viza. Nadam se da će druge zemlje pratiti ovaj pristup”, rekla je Mihajlović.

Vučić: Pred nama sada najteži zadaci

Pred nama su sada najteži zadaci koji nam mogu doneti i najbolje rezultate, rekao je danas u Pekingu premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da će izgradnja pruge Beograd – Budimpešta, koju je i predsednik Kine Si Đinping označio kao prioritetni zadatak za inicijativu “„Jedan pojas jedan put”, predstavljati novi standard za građane naše zemlje.

Vučić je prisutvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju i saradnji na projektu Beograd – Južni Jadran, deonice Preljina – Požega i Požega – Boljare, Memorandumu o razumevanju i saradnji na projektu izgradnje brze saobraćajnice državnog puta Novi Sad – Ruma i Protokola o saradnji na razvoju Kinesko – srpskog industrijskog parka između grada Beograda i kompanije CBRC.

On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa kompanijom CBRC.

“„Očekuje nas izgradnja pruga, puteva, mostova, a vaše kompanije su se pokazale kao prirodni saveznik za izgradnju putne infrastrukture. Veoma smo zadovoljni našom saradnjom”, naglasio je Vučić.

On je kazao da je za Vladu Srbije jednako važna i deonica puta Preljina – Požega u dužini od 31 kilometar.

“Nadamo se da ćemo uskoro potpisati i ugovor za ovu deonicu Koridora 11”, istakao je premijer.

“Vaša Vlada je vrlo efikasna i uvek je bila velika podrška našoj kompaniji”, rekao je predstavnik CBRC Ven dodajući da njegova kompanija ceni saradnju sa Srbijom i da se nada da će imati što više projekata.

Memorandume i protokol u Pekingu potpisali su potpredsednica Vlade i ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukuru Zorana Mihajlović, ministar privrede Goran Knežević i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Premijer Vučić posetu Kini nastavlja učešćem na svečanoj večeri, koju za goste i učesnike foruma „”Jedan pojas jedan put” priređuje predsednik Kine Si Đinping.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno