Naslovna > Srbija Danas > Politika > Ministri vojni: Podrška Grčke Srbiji nedvosmislena

Ministri vojni: Podrška Grčke Srbiji nedvosmislena

BEOGRAD – Saradnja u oblasti odbrane Srbije i Grčke prati nivo ukupnih bilateralnih odnosa i težišno se odvija u oblasti vojnog obrazovanja i obuke, te je u toku prva zajednička vežba specijalnih jedinica dvaju vojski “FALCON 17”, ukazali su danas ministri dve zemlje Zoran Đorđević i Panos Kamenos.

Kako je navedeno u saopštenju, Đorđević i ministar nacionalne odbrane Grčke, koji su potpisali i Memorandum o razumevanju između vlada dve države o saradnji u okviru Atinskog multinacionalnog strateško-pomorskog koordinacionog centra (AMSCC), potvrdili su tradicionalno prijateljske odnose dve zemlje i opredeljenje za dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane.

Kamenos je naglasio da je politička podrška Grčke Srbiji nedvosmislena.

On je istakao da su odnosi dve zemlje više nego odlični i da je na nama da to maksimalno iskoristimo i za unapređenje bilateralne vojne saradnje.

Đorđević je u razgovoru naveo da Srbija izuzetno ceni tradicionalnu podršku Grčke u ostvarivanju strateških ciljeva srpske spoljne politike, pre svega članstvu u EU, kao i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

On je posebno zahvalio pripadnicima grčkog kontingenta KFOR na profesionalnom angažovanju i doprinosu bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Zaključeno je i da preuzimanje uloge Kontakt ambasade za saradnju Srbije sa NATO od strane Grčke, od 1. januara ove godine, pozitivno utiče na saradnju, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom nivou.

Đorđević je istakao i značaj kontinuirane podrške Ministarstva nacionalne odbrane Grčke u vezi sa učešćem Srbije u sastavu Borbene grupe Evropske unije HELBROC, što potvrđuje i jača zajedničku saradnju.

Na sastanku je navedeno i da je u toku prva zajednička vežba specijalnih jedinica dveju vojski, kao i da je reč o konkretnom rezultatu zvaničnih susreta načelnika generalštabova i dogovora koje su postigli komandanti kopnenih vojski, te da je potrebno nastaviti sa susretima na najvišem nivou kako bi se pronalazile nove mogućnosti za povećanje broja vežbi i što kvalitetnije unapređenje vojne saradnje.

Istaknuto je i da se u narednom periodu očekuje potpisivanje još sporazuma, budući da se Srbija i Grčka zalažu za dalje intenziviranje odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući i nastavak političkog dijaloga, kao i dalje unapređenje privredne saradnje.

Na sastanku je bilo reči i o bezbednosnim izazovima današnjice, sa posebnim naglaskom na terorizam i migrantsku krizu, a zaključeno je da odlična saradnja obaveštajnih i bezbednosnih službi treba da bude okosnica zajedničke borbe protiv savremenih pretnji, kao i podstrek za tešnje povezivanje sa svim zemljama regiona.

Nakon sastanka održan je i Dan odbrambenih industrija, na kojem su učestvovali predstavnici kompanija odbrambenih industrija Srbije i Grčke, sa ciljem da se razmene informacije o proizvodnim programima i razmotre mogućnosti za vojnotehničku i vojnoekonomsku saradnju.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno