Naslovna > Oko nas > Balkan > Miodragu Vukoviću Rusi oduzeli pasoš, protestna nota zvaničnoj Moskvi

Miodragu Vukoviću Rusi oduzeli pasoš, protestna nota zvaničnoj Moskvi

Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković biće deportovan iz Rusije u toku dana za Crnu Goru. On je zadržan na moskovskom aerodromu i „političkih razloga“ po nekom federalnom zakonu. Ovaj skandal samo je u nizu narušenih odnosa zvaničnih crnogorsko-ruskih odnosa.

Vest je procurela jutros, a nezvanično se ističe kako je Vuković lošeg zdravlja i da se nalazi na “ničijoj teritoriji“ na aerodromu bez vode i toaleta, kao „persona non grata“ .

Navodno mu na aerodromu nije dozvoljeno da koristi telefon, ali je nešto kasnije ipak uspeo da stupi u kontakt sa ambasadom Crne Gore u Moskvi. Nadležne službe na aerodromu dopustile su da mu neko od kolega koji je prošao pasošku kontrolu doturi torbu sa lekovima.

– Hoću da se vratim kući, bile su Vukovićeve reči.

On je kao predstavnik crnogorskog parlamenta sa još jednim saradnikom putovao za Minsk na skup Centralno-evropske inicijative.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore najavilo je da će tokom dana uputiti protestnu notu zvaničnoj Moskvi zbog, kako se navodi, privođenja i deportacije poslanika vladajućeg DPS-a Miodraga Vukovića, preneo je Radio Crne Gore.

Vukovića je sinoć zadržala policija na moskovskom aerodromu Domodedovo uz obrazloženje da je u Rusiji persona non grata, a ubrzo nakon hapšenja, odlučeno je da će ga Rusija deportovati u Crnu Goru. Let iz Moskve za Tivat je tek bio jutros u sedam ujutru, pa Vuković nije mogao pre toga da napusti Rusiju, tvrde crnogorski mediji.

Vuković je za Radio CG rekao da je jutros stigao u Crnu Goru, te da su mu ruske vlasti odredile zadržavanje i deportaciju, jer je navodno na spisku osoba iz Crne Gore koje nisu dobrodošle u Rusiju.

Kaže da je to politička odluka zbog svih dešavanja u Crnoj Gori u proteklom periodu.

Kako su ranije objavili crnogorski mediji, uslovi u kojima je Vuković boravio u Rusiji bili su nehumani. To je, kako se navodi, stvaralo ozbiljne probleme, jer je Vukovićevo zdravstveno stanje zbog hronične bolesti narušeno.

Inače, Vuković u Rusiji bio u tranzitu, a krajnja destinacija je bio Minsk, gde je trebalo da učestvuje na skpu Centralno-evropske inicijative.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno