Naslovna > Srbija Danas > Politika > Mogerini imenovala Fabricija za šefa delegacije EU u Srbiji

Mogerini imenovala Fabricija za šefa delegacije EU u Srbiji

BRISEL – Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini imenovala je italijanskog diplomatu Sema Fabricija (Fabrizi) za novog šefa delegacije EU u Srbiji.

Fabrizi će na tom mestu zameniti dosadašnjeg EU predstavnika u Srbiji Majkla Devenporta.

Odluku visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU, podržala je i Evropska komisija. Fabrici će zvanično stupiti na dužnost po dobijanju agremana.

Kako je Tanjug još u martu najavio, Federika Mogerini je odlučila da postavi Fabricija, dosadašnjeg ambasadora EU u Australiji, na mesto novog šefa delegacije EU u Srbiji.

Fabrici je prethodno bio savetnik za međunarodne odnose predsednika Evropskog saveta i premijera Italije. Bio je na diplomatskim funkcijama u italijanskom stalnom predstavništvu pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kao i u ambasadi Italije u Pekingu.

EU je na jesen prošle godine počela sa procedurom imenovanja svog novog ambasadora u Srbiji. Za tu poziciju mogli su da se prijave funkcioneri i diplomate iz svih zemalja članica EU.

Tokom selekcionih intervjua u Evropskoj službi za spoljne poslove, od kandidata se tražilo poznavanje svih oblasti zajedničke politike EU, poznavanje regiona i pretpristupnih procesa.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu početkom godine poručivali su da je u “uži krug” za mesto šefa delegacije EU u Srbiji ušlo troje evropskih diplomata, po jedan iz Austrije, Grčke i Italije.

Pored novog predstavnika EU u Srbiji, u Briselu je objavljena nominacija još 40 šefova delegacija EU širom sveta.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno