Naslovna > Srbija Danas > Društvo > MUP: Prijaviti ako se pojavi igrica “Plavi kit”

MUP: Prijaviti ako se pojavi igrica “Plavi kit”

BEOGRAD – Ministarstvo unutrašnjih poslova povodom igre “Plavi kit” koja kruži internetom u zemljama u okruženju i u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo, apeluje na sve građane da ukoliko se sretnu sa takvom igricom u našoj zemlji to odmah prijave policiji.

“Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova u Srbiji nije zabeležilo nijedan slučaj koji ima veze sa video igrom “Plavi kit”, koja potiče iz Rusije, pozivamo sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa decom i prate njihove aktivnosti na Internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti”, poručeno je iz MUP-a.

MUP apeluje i na medije da posvete adekvatnu pažnju ovoj pojavi, kako bi se na vreme sprečile neželjene posledice u Srbiji.

Igrica “Plavi kit” pre svega je usmerena na mlađu populaciju. U periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva, objašnjava se u saopštenju.

Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloletnika, te će stoga Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije pojačati aktivnosti ka smanjenju opasnosti od eventualne pojave igrice “Plavi kit” u Srbiji.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno