Naslovna > Oko nas > Balkan > Nacistički plakat na Korčuli u predizborne svrhe

Nacistički plakat na Korčuli u predizborne svrhe

Korčulanski odbor desničarske Hrvatske stranke prava je u predizborne svrhe objavio plakat na kojem je šestočlana porodica sa šahovnicom, ukraden sa postera koji je bio aktuelan u vreme nacističke Nemačke, preneo je portal Index.hr.

Na fotografiji su vidljiva lica nemačke porodice uz stilizvani logotip nacističkog orla i natpis “Ein Volk hilft sic selbst” (Narod sam sebi pomaže).

Reč je o, kako se navodi, posteru za Vinterhilfsvet (Winterhilfswerk), program socijalne pomoći gladnim njemačkim građanima. Pokret je osnovan 1931, a Hitler je preuzeo sve zasluge na sebe. Pod nacističkom vladavinom, svaki građanin Nemačke je morao davati sredstva tom programu. Samim donacijama, moglo se proceniti ko je odan Nacionalsocijalističkoj partiji.

Ironično je, navodi ovaj zagrebački portal, da je upravo korčulanski HSP posegnuo za krađom nacističkog postera.

Naime, korčulanski desničari kojima je moto “Pošteno, dosljedno, samostalno” ukrali su plakat nacističke vlasti koja im je oduzela vlastito ostrvo.

Rimskim ugovorima koji su, usput, potpisani na današnji datum, 18. maja 1941. godine, kvislinška NDH koju HSP-ovci idealizuju, predala je Italijanima veliki deo teritorije Dalmacije, uključujući i Korčulu.
Danas se Rimski ugovori smatraju jednim od najvećeih izdaja u istoriji Hrvatske.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno