Naslovna > Srbija Danas > Politika > “Nisu odnosi loši, loš je odnos Zaeva prema Srbiji”

“Nisu odnosi loši, loš je odnos Zaeva prema Srbiji”

BEOGRAD/SKOPLJE – Odnosi između Srbije i Makedonije nisu loši, ali je loš odnos Zorana Zaeva prema Srbiji i njenim građanima, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Komentarišući tvrdnje mandatara za sastav makedonske vlade Zorana Zaeva da odnosi između Beograda i Skoplja treba da budu bolji, ali u kojima se nije ogradio od svojih prethodnih kritika na račun srpskog rukovodstva, Stefanovih je rekao da Srbija želi dobre odnose sa Makedonijom i nastaviće tako da se ponaša.

Prema njegovim rečima, i do sada su naši ekonomski odnosi bili na visokom nivou.

“Međutim, naši politički odnosi nisu dobri pre svega zbog toga što Makedonija svojim ponašanjem i konkretnim odlukama staje na stranu Albanaca protiv interesa Srba”, rekao je Stefanović Tanjugu.

Stefanović je upitao i kada je to i gde bila ugrožena karijera premijera Aleksandra Vučića, kako tvrdi Zaev, i kakav je to nacionalistički potez povuklo rukovodstvo naše zemlje, ili Vlada Srbije ili Aleksandar Vučić.

“Mi ćemo nastaviti da čekamo odgovor na ovo pitanje, a građani ove zemlje su bili svedoci da se Srbija nije mešala u unutrašnje stvari Makedonije i da je uvek samo pozivala na mir i stabilnost”, rekao je Stefanović.

Ministar je naveo da takve uvrede na račun rukovodstva Srbije svakako nisu poruka prijateljstva i to ne bi trebalo da radi bilo ko, a kamoli Zoran Zaev, koji još zvanično nije ni izabran na neku značajnu javnu funkciju u Makedoniji.

Vulin: Ne tražite u Srbiji opravdanje za svoje probleme

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je danas makedonskim i svim drugim političarima u regionu da ne traže opravdanje u Srbiji za sopstvene probleme, jer Srbija nikome nije opravdanje za probleme već može da bude samo pomoć.

Vulin je to rekao reagujući na izjavu Zaeva, koji je u intevjuu za tv N1 rekao da mu je bilo veoma neprijatno da sluša kako srpski premijer Aleksandar Vučić u predsedničkoj kampanji u svakom svom govoru spominje “makedonski scenario”.

Vulin je novinarima u Beogradu rekao da mu je veoma neprijatno što vidi da Makedonija prolazi kroz težak period i naveo da Srbija dobronamerno govori istinu da bi se stanje u Makedoniji popravilo.

“Nama je bilo veoma neprijatno da slušamo ružne reči o premijeru i izabranom predsedniku Srbije Alekandru Vučiću, kada su njega i čitavo naše rukovodstvo oslovljavali kao nacionalističko rukovodstvo, a sve poruke koje su stizale iz Srbije, kada je Makedonija u pitanju, bile su umirujuće”, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, sve poruke iz Srbije su govorile da se nadamo da će se poštovati Ustav, zakon i da će biti mira, “jer Srbiji je potreban mir, i to ne samo u Srbiji, već i na našim granicama”.

“Mi želimo da se situacija u Makedoniji smiri, ali da bi se smirila i da bi Makedonija imala dobar odnos sa svim susedima, potrebno je da vodi računa o tome da ni na koji način ne pokušava da traži opravdanje za svoje probleme u drugim zemljama”, poručio je Vulin.

Zaev: Srbija veliki prijatelj Makedonije, odnosi mogu biti bolji

Zaev je izrazio spremnost na saradnju sa Vučićem, mada mu je, dodao je, bilo veoma neprijatno da sluša kako srpski premijer u predsedničkoj kampanji u svakom svom govoru spominje “makedonski scenario”.

Učiniće, tvrdi, sve za unapređenje saradnje zvaničnog Skoplja sa Beogradom jer je, kako je ocenio, ona trenutno na veoma niskom nivou.

Zaev je u intervjuu za N1 tv rekao da je Srbija veliki prijatelj Makedonije, da je reč o bratskim narodima i da političari to moraju imati u vidu jer su oni prolazni i zamenljivi.

Uveren je da saradnja dveju država može biti na višem nivou.

“Govorim o ekonomskom planu, o kulturi, obrazovanju, zdravstvu, sportu i svim drugim mogućim aspektima. Mi smo zaista bliski, bratski narodi, i mi to zaslužujemo, u interesu građana, kako Makedonije tako i Srbije”, rekao je.

Upitan da li “pruženu ruku” Beogradu predstavlja njegova nedavna izjava da u Srbiji postoji nacionalističko rukovodstvo Aleksandra Vučića koji je deklarisao sebe kao lidera u regionu, a da su se njegove nacionalističke pozicije pokazale kada se došlo do toga da je ugrožena njegova politička karijera, Zaev kaže da je to rekao jer mu je bilo neprijatno da sluša to što premijer Aleksandar Vučić u gotovo svakom svom nastupu govorio o “makedonskom scenariju”

“Vidite, Vučić je vodio kampanju i bukvalno u svakom svom nastupu govorio o nekakvom “makedonskom scenariju”. Nažalost, to je, makar meni, bilo neprijatno slušati, to kako naš sused govori o Makedoniji. Makedonija se borila da dobije regularne izbore, da formira parlamentarnu većinu i zaslužila je da, kao u svim demokratskim zemljama, kako u Makedoniji tako i Srbiji, sve protekne onako kako je u parlamentarnim demokratijama normalno. Ja sam s te strane već dao komentar, ali želim da potvrdim svoje pozitivne napore za unapređenje saradnje između Makedonije i Srbije, i s novim predsednikom Srbije, Vučićem”.

O najavama stvaranja tzv. velike Albanije, Zaev kaže da su u pitanju sitne strukture, odnosno mali broj ljudi koji govori o tome ali i da je EU budućnost celog zapadnog Balkana.

“Budućnosti za nekakve veće države više nema, ni u Evropi ni na Balkanu, i verujem da se takve izjave daju samo u kampanji, pre kampanje i tome slično, jer je nedvosmislena aspiracija čitavog regiona zapadnog Balkana, kako ga danas zovu, mesto u EU”, rekao je Zaev.

LSV: Dodela mandata Zaevu put ka stabilnoj Makedoniji

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja odluku predsednika Republike Makedonije Đorđa Ivanova da poveri mandat za sastav nove vlade lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranu Zaevu.

Kako je izjavio predsednik LSV Nenad Čanak, ta odluka predsednika Ivanova omogućiće miran transfer vlasti i osigurati stabilnost Makedonije.

Multietnički karakter Makeodnije mora biti očuvan i nadamo se da će nova vlada ove zemlje učiniti sve da se umanje tenzije koje su nastale zbog nepoštovanja Ustava i većinske volje građana iskazane u izbornom procesu, navodi se u sapštenju LSV.

Liga socijaldemorkata Vojvodine uverena je da će i Makedonija i Srbija zajedničkim naporima ubrazati put ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, jer je to u interesu građana obe zemlje.

Dobrosusedski odnosu na Balkanu moraju biti prioritet svih političkih aktera, a političari prošlosti, koji profitiraju na etničkim podelama, moraju nestati sa političke scene, zaključuje se u saopštenju.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno