Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > “Novi zajmovi neće povećati javni dug”

“Novi zajmovi neće povećati javni dug”

BEOGRAD – Skupštinski Odbor za finasije danas je, uoči početka nove sednice parlamenta, prihvatio Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o 172,6 miliona evra zajma od Međunarodne banke za obnovu i razvoj za podršku budžetu Srbije.

Odbor je prihvatio i Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora o 26 miliona evra zajma od Evropske investicione banke za unapređenje objekata pravosudnih organa, sa fiksnom kamatnom stopom od jedan odsto.

Ta sredstva biće iskorišćena za obnovu Palate pravde, koja je već počela, i za objekat za Tužilastvo za organizovani kriminal.

V.d. direktora Uprave za javni dug Branko Drčelić rekao je na sednici odbora da su ti zajmovi uzeti pod povoljnim uslovima, te da neće uticati na povećanje javnog duga.

Zajam od 172,6 miliona evra od Međunarodne banke za obnovu i razvoj namenjena su za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća, a Drčelić kaže da će sredstva biti povučena u jednoj tranši i otplaćena u jednoj tranši.

Taj zajam, sa kamatnom stopom od 0,7 odsto i periodom otplate od 20 godina, kaže Drčelić, biti pre svega iskorišćen za vraćanje obaveza na osnovu javnog duga.

Članovi odbora iz opozicionih DS, DSS i SRS pitali su zašto se uzimaju novi zajmovi s obzirom da se beleži suficit u budžetu, a Drčalić ističe da Vlada Srbije ima program fiskalne konsolidacije i mere štednje koje treba da dovedu i do smanjenja javnog duga.

Kako je naveo, javni dug od početka godine smanjen je za 700 miliona evra i iznosi 24,1 milijardu evra, što je 68 odsto BDP, a plan je da bude smanjen na 60 odsto u 2019. i 2020.

Navodeći da je reč o povoljnim zajmovima, član odbora iz SNS Veroljub Arsić istakao je da ova Vlada Srbije vraća nečije tuđe dugove, te da nema reči o tome da se javni dug u 2017. uvećava.

Uoči početka nove sednice, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je ocenio da su predloženi zakoni o potrđivanju ta dva sporazuma o zajmu u skladu sa Ustavom Srbije.

Taj odbor je ocenio i da su izmene Zakona o sudijama, o kojima će parlament takođe raspravljati na novoj sednici, u skaldu sa Ustavom.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno