Naslovna > Regioni > Beograd > Obdaništima nedostaje i 150 vaspitača

Obdaništima nedostaje i 150 vaspitača

Beogradskim obdaništima u ovom trenutku nedostaje oko 150 vaspitača. Međutim, kako navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, ovaj manjak kadra nije alarmantan i ne ugrožava normalno funkcionisanje predškolskih ustanova. U gradskoj upravi ističu da je nadležna republička komisija prošle godine dala “zeleno svetlo” za zapošljavanje 92 vaspitača.

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu kažu da se prikupljaju podaci od predškolskih ustanova o potrebama u pogledu kadra i šalju republičkoj komisiji na odobrenje. Nadležni očekuju da će njihovi zahtevi biti prihvaćeni, budući da im je komisija do sada izlazila u susret, pa se nadaju da će i ove godine broj pozitivnih rešenja za prijem u radni odnos biti isti kao i lane.

– Potreba za većim brojem vaspitača se javlja u predškolskim ustanovama na Zvezdari, Paliluli, Novom Beogradu, Čukarici, Voždovcu, ali zahtevi za novim radnim mestima stižu i iz Obrenovca, Sopota, Lazarevca i Zemuna – navode u Sekretarijatu. – Broj molbi koje ćemo ove godine uputiti komisiji, kako za zapošljavanje novih vaspitača, tako i za rešavanje statusa onih koji rade na određeno vreme, zavisiće od toga koliko se novih slobodnih mesta u vrtićima otvori kroz projekat racionalizacije mreže škola.

Prema podacima Sekretarijata u 17 predškolskih ustanova radi 5.270 vaspitača, što je 64 odsto od ukupnog broja zaposlenih u obdaništima. Nezvanične procene kažu da u vrtićima ima oko 800 onih koji rade na određeno vreme, a polovina njih su vaspitači. Direktori predškolskih ustanova dužni su da najkasnije do 23. u mesecu dostave Sekretarijatu za obrazovanje podatke o potrebama za kadrovima, koji se prosleđuju dalje nadležnoj republičkoj komisiji.

U beogradskim vrtićima boravi oko 60.000 mališana, o kojima brine oko 8.000 zaposlenih, a više od polovine su vaspitači.

 

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu navode da je u vrtićima, prosečno, prisutno 18 mališana po grupi dnevno.

Propisano je da se u mlađe jaslene grupe upisuje po 12 mališana, starije – 16, dok je za vrtić “kvota” 20, odnosno 24 dece.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno