Naslovna > Oko nas > Balkan > Obelisk deli Crnogorce

Obelisk deli Crnogorce

PODGORICA – Pripremni radovi za postavljanje spomenika vojvodi Mirku Petroviću na Trgu nezavisnosti u Podgorici, koji su počeli ovih dana, ponovo su aktuelizovali podele u glavnom gradu. Dok gradska vlast smatra da vojvoda mora da ima svoje mesto na trgu, oni drugi, posebno iz plemena Kuči, protive se žestoko. Spomenik će biti u vidu obeliska sa postamentom. Obeležje se vraća posle 98 godina, nakon što je daleke 1919. bilo srušeno i bačeno u Moraču.

Inicijator postavljanja spomenika je Liberalna partija (koalicija sa DPS), a “Mirkov povratak” značiće, kako tvrde liberali, ispravljanje štete koju su, “ostrašćeni velikosrpskom i asimilatorskom politikom pojedini retrogradni subjekti crnogorskog društva u kontinuitetu nastojali naneti Crnoj Gori.”

– Predvodnici i podržavaoci sramne podgoričke skupštine nisu stali samo na ovome, naprotiv, nastavili su sa uništavanjem dinastije Petrović Njegoš, zatim su dali punu podršku tadašnjoj Srbiji da izvrši okupaciju Crne Gore i ukine crnogorsku pravoslavnu crkvu, a celokupnu imovinu pokloni stranoj crkvi, poručili su iz LP.

BOŽJI SUD ZLOČINCI nisu mogli da pobegnu od božjeg suda, pa su se mnogima ugasila ognjišta. Jedan od zlikovaca ostao je bez tri sina. Najstariji je brzo posle pohare umro od ujeda zmije, srednji se utopio, dok je najmlađi umro od teške bolesti u velikim mukama. Vojvoda Mirko umro je od kolere, dok je njegov brat knjaz Danilo ubijen u Kotoru od ruke Todora Kadića.

Zlodela koja je vojvoda Mirko (brat knjaza Danila Petrovića, naslednika Njegoševog) sa svojom armadom počinio nad plemenom Kuči, sekući sabljom starce, trudnice i novorođenčad u kolevkama.

Reč je o tužnoj i krvavoj povesti Kuča iz 1856. godine, koji su u sudaru sa organizovanom državom doživeli tragediju, poprimila je obrise antičke drame.

Uzalud se dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta, pismom obraćao odbornicima podgoričkog parlamenta da odustanu od nauma podizanja spomenika “dokazanom zlikovcu što bi bila još jedna provokacija prema obespravljenom i poniženom srpskom narodu u Crnoj Gori”.

Odluka je doneta i spomenik će biti podignut tokom ove godine.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno