Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Obuka rezervnog sastava u jedinicama širom Srbije

Obuka rezervnog sastava u jedinicama širom Srbije

BEOGRAD – U Drugom centru za obuku u Valjevu u toku je petodnevna obuka Komande Drinske brigade, komande Trećeg pešadijskog bataljona Drinske brigade, kao i obuka lica iz rezervnog sastava za specijalnosti od posebnog značaja – nišandžija i poslužilac na mitraljezu M-84 7,62 mm, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema rečima zamenika komandanta Drugog centra za obuku u Valjevu Zorana Cvetkovića, reč je o planskoj obuci rezervnog sastava ratnih jedinica, a u okviru Plana obuke za 2017. godinu deo lica pozivaće se na jednodnevnu ili višednevnu obuku.

Većina tih ljudi je davno bila u vojsci i nisu upoznati sa novim procesom donošenja odluka, pa se u prvom delu obuke oni upoznaju sa novinama, a kasnije ih i sami primenjuju, rekao je Cvetković.

Treba spojiti ljude koji su davno služili vojni rok sa tehnikom koja je sada u vojsci. Imajući u vidu da su u jedinicama sada mlade starešine, oni treba da upoznaju rezervni sastav i da pokušamo da uigramo te timove, naglasio je Cvetković i dodao da je odziv na zadovoljavajućem nivou u odnosu na uručen broj poziva.

Deo obuke izvodi se i na samostalnom automatizovanom strelištu Sedlari, a reč je o obuci lica specijalnosti od posebnog značaja – nišandžija i poslužilac na mitraljezu M-84 7,62 mm.

Vojnici, podoficiri i oficiri iz rezervnog sastava u ovom periodu borave na obuci u jedinicama širom Srbije.

U Prvom centru za obuku u Somboru realizuje se obuka Komande motorizovanog bataljona Bačke brigade, a u leskovačkom Trećem centru izvodi se obuka komande Jablaničke brigade i komande Prvog pešadijskog bataljona ove brigade, kao i obuka lica iz rezervnog sastava – nišandžija i poslužilac na BGA 30 mm.

Pripadnici rezervnog sastava, obučavaju se, takođe, i u 48. motorizovanom bataljonu Četvrte brigade KoV u Vranju, 177. artiljerijsko-raketnom divizionu za PVD na aerodromu Batajnica, Centru za obuku veze i informatike u Gornjem Milanovcu, kao i u komandama za razvoj Banatske, Beogradske i Timočke brigade.

Krivokapić: Građani da ne brinu zbog poziva na vojne vežbe

Portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić izjavio je danas da građani ne treba da brinu zbog poziva za vojne vežbe koji su proteklih dana stigli na adrese jednog broja vojnih obveznika.

On je za TV Prva naveo da pozivi nemaju nikakve veze sa bezbednosnom situacijom ili migrantskom krizom, već da se radi o redovnoj praksi.

Kako je rekao, niko nema razloga za bilo kakvu brigu, jer je u pitanju redovna aktivnost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i radi se o pozivanju vojnih obveznika koji se nalaze u rezervnom sastavu na vojne vežbe.

”To važi za osobe koje su služile vojni rok sa oružjem”, istakao je Krivokapić.

On je naveo da ko god se nalazi u rezervnom sastavu VS ima ratni raspored i mlađi je od 60 godina može da očekuje poziv za vojnu vežbu.

Prema njegovim rečima, svrha obuke rezervnog sastava nije samo odbrana zemlje, već i elementarne nepogode, u kojima su vojni rezervisti uvek imali značajnu ulogu.

”Imali smo nedavno poplave koje su uništile Srbiju. Tada smo imali razrađen model pozivanja rezervnog sastava. Na taj način imali bismo dobro organizovanu efikasnu celinu koja bi mogla da odreaguje u jako kratkom vremenskom periodu”, zaključio je Krivokapić.

U jedinicama i na poligonima Vojske Srbije u toku je obuka pripadnika rezervnog sastava ratnih jedinica, u skladu sa Planom obuke za 2017. godinu, saopštilo je ranije danas Ministarstvo odbrane.

Prema rečima zamenika komandanta Drugog centra za obuku u Valjevu potpukovnika Zorana Cvetkovića reč je o planskoj obuci rezervnog sastava ratnih jedinica, a u okviru Plana obuke za 2017. godinu deo lica pozivaće se na jednodnevnu ili višednevnu obuku.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno