Naslovna > Regioni > Kosovo > Očišćeno pravoslavno groblje u Đakovici

Očišćeno pravoslavno groblje u Đakovici

Privremeni organ Opštine Đakovica u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, uspešno je danas okončao akciju čišćenja i uređenja gradskog pravoslavnog groblja u Đakovici, u naselju Piskoti.

Uprkos problemima tokom čišćenja u korov i rastinje zaraslih humki i mahom oštećenih i uništenih grobnica, ova aktivnost koju je inicirao Privremeni organ Opštine Đakovica realizovana je u planiranom roku, saopštio je predsednik Privremenog organa Đakovice, Kosta Belošević.

Podsećamo da je na groblju u Piskotima nakon ulaska KFOR-a 1999.godine do temelja srušena crkva posvećena Svetom knezu Lazaru, uništena kapela, kao i većina spomenika, dok su brojne humke otvorene i po groblju razbacivane kosti ovde sahranjenih Srba, a pojedine grobove je nemoguće pronaći.

Privremeni organ Opštine Đakovica će u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima na daljem uređenju groblja u Piskotima, ali i čišćenjem pravoslavnog groblja u selu Petrovac, koje je takođe zaraslo u korov i rastinje, i koje je najvećim delom oštećeno.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno