Naslovna > Oko nas > Balkan > Opasnost da se ponovi terorizam u BiH

Opasnost da se ponovi terorizam u BiH

U BiH postoje teroristi i opasnost da se teroristički napadi ponove, te da zato sve o radikalizmu i terorizmu mora biti transparentno i dostupno javnosti i ne sme “gurati pod tepih”, poručili su danas u Sarajevu predstavnici bezbednosnih institucija u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da u BiH postoje teroristi i da postoji opasnost da se teroristički napadi ponove.

“Hiljade ljudi su simpatizeri vehabijskog pokreta, jednog novog verskog pravca na ovim prostorima. Islamska zajednica u BiH pokušala je to da stavi pod kontrolu, ali se nakon pretnji povukla. Islamska zajednica je uradila što je mogla, a sada je na potezu država koja, nažalost, nije u stanju da prekine taj trend i to će se brzo da se oseti”, naglasio je Lukač.

On je dodao da treba uraditi sve na zaštiti građana i mladih ljudi.

Lukač je upozorio da se islamski radikalizam brzo proširio i podsetio da su u terorističkim napadima u Evropi bila uključena i lica iz BiH.

“Radikalizam u BiH nije u opadanju. Dobro je što se provode projekti Ministarstva bezbednosti, ali to traje dugo. Smatram da mnogi, ipak, neće napustiti put kojim su krenuli”, ocenio je Lukač na sastanku organizovanom povodom potpisivanja Sporazuma o upućivanju oficira za vezu u Evropol.

On je rekao da MUP ima informacije o tim licima, posebno onim koji su otišli na ratišta, te upozorio da je veliki broj simpatizera i onih koji im pomažu. “Postoje veze i kanali koje treba ukinuti”, poručio je Lukač, prenele su banjalučke Nezavisne novine pozivajući se na Srnu.

Lukač je podsetio da je terorista koji je izvršio napad u Zvorniku radikalizovan za šest meseci, te da postoje mnoge zajednice u BiH koje vrbuju i regrutuju ljude i posebnim kanalima ih šalju na ratišta.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio da u BiH postoji na stotine osoba evidentiranih da su na neki način povezane sa terorizmom.

On je istakao da sva priča o radikalizmu i terorizmu u BiH mora biti transparentna i dostupna javnosti i da se ne smije “gurati pod tepih” jer u tom slučaju može eskalirati. “Ne smemo kriti i čuvati za sebe informacije o terorizmu, već podeliti sa svim policijskim agencijama i Evropolom, kako bi Tužilaštvo moglo odmah intervenistati”, istakao je Mektić na istom skupu.

On je potvrdio da je BiH imala problem sa terorizmom, nasilnim ekstremizmom, ali da poslednjih godina nije imala terorističkih akata i evidentiranih odlazaka na strana ratišta, te da se takva mogućnost ne sme isključiti.

Mektić je napomenuo da postoje mnogi projekti i odobrena sredstva na reradikalizaciju mladih.

“Radikalne grupe uglavnom žive u zajednici, i idemo u porodice iz kojih je neko boravio na stranim ratištima, a takvih je 46 porodica, kako bi se takva lica resocijalizovala i vratila u društvo”, naveo je Mektić.
On je dodao da je potrebno raditi i sa onima koji izdržavaju zatvorsku kaznu.

“To nisu neki veliki uspesi, ali smo se značajno fokusirali na ovaj problem i radimo sa svim institucijama, posebno vjerskim i obrazovnim, a potrebno je i da se sa edukatinim emisijama u ovu priču uključe i mediji”, smatra on.

Mektić kaže da postoji model “brze radikalizacije”, ali da je nepopularno govoriti o broju radikalizovanih lica u BiH.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara je rekao da se problem terorizma ne sme “gurati pod tepih” i da se mora nastupati transparentno. On je dodao da Federalna uprava policije ima registar, odnosno bazu podataka potencijalnih terorista koje dostavlja drugim policijskim agencijama.

“Potrebno je smanjiti uticaj radikalizma, ali terorističkih napada je bilo i ne može tvrditi da ih neće biti. Teško je naći dokaze za tu vrstu krivičnih dijela, a pitanje terorizma je dosta osjetljivo pitanje”, ocenio je on.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno