Naslovna > Regioni > Republika Srpska > Optužnica protiv Dudakovića

Optužnica protiv Dudakovića

BANjALUKA – Protiv ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije RBiH Atifa Dudakovića, konačno bi do kraja godine mogla biti podignuta optužnica za ratne zločine u Tužilaštvu BiH, saznaju “Novosti”.

Dudakovića na optuženičkoj klupi u Tužilaštvu BiH već deceniju žele da vide porodice ubijenih Srba od strane Petog korpusa, ali veliki interes u poslednjih par meseci za optužnicu protiv Dudakovića pokazala je i Hrvatska.

– Jedna od ključnih uloga može biti i pritisak Hrvatske koja, takođe, želi da Dudaković bude procesuiran za zločine nad Hrvatima u BiH. Tu su zločini nad Hrvatima u Jablanici. Kaknju, Konjicu, Ahmićima i mnogim drugim opštinama. Za ove zločine nikada nije na odgovornost pozvan Dudaković koji je bio na čelu Petog korpusa, navode izvori “Novosti”.

Naime, već deset godina je prošlo od kada je podnet izveštaj iz RS protiv Dudakovića za zločine Petog korpusa na području zapadnokrajiških opština gde je ubijeno 1.600 Srba, što civila što vojnika.

U Tužilaštvu BiH su se proteklih deset godina smenjivali tužioci, ali optužnica protiv Dudakovića nije ugledala svetlost dana.

Ipak, kako tvrdi za “Novosti” Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, pomaka u ovom predmetu ima, a zato je najzaslužniji postupajući tužilac u ovom predmetu.

– Prema dokazima koje su traženi od Centra u poslednjih skoro dve godine vidimo da se ozbiljno radi. Očekujemo zbog toga i uskoro podnošenje optužnice protiv Dudakovića – kaže Kojić.

On dodaje da je slučaj Dudaković velika mrlja na rad Tužilaštva BiH jer je prosto nemoguće da za deset godina slučaj nije ni formiran, a postoji na desetine dokaza za ratne zločine nad Srbima Petog korpusa, a na čijem čelu je bio Dudaković.

– Ovde je bitno istaći i da što više vremena prolazi postoji realna opasnost da mnogi svedoci zločina Petog korpusa ne budu među živima kada dođe do podizanja optužnica – ističe Kojić.

Branislav Dukić, predsednik Udruženja logoraša RS, izjavio je nedavno, posle razgovora sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, da je dobio obećanje da će u roku od šest meseci biti podignute optužnice za ratne zločine u jednom broju krajiških opština i da će Atif Dudaković vrlo brzo biti izveden pred lice pravde.

Dukić je rekao da će optužnice biti i protiv glavnih osumnjičenih za Sijekovac, Derventu, Brod, Mrkonjić, Dobrovoljačku, Tuzlansku kolonu, te 13 krajiških opština.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno