Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Pad kreditne aktivnosti

Pad kreditne aktivnosti

BEOGRAD – Nema rasta kreditne aktivnosti u Srbiji, a na kraju aprila je čak registrovan blagi pad zaduživanja, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Ukupna kreditna zaduženost privrede, preduzetnika i građana u Srbiji, na kraju aprila je iznosila 2.175 milijardi dinara, što je pad u odnosu na 2.184 milijarde dinara sa kraja marta, prema danas predstavljenim podacima Udruženja banaka Srbije.

Ukupne pozajmice građanima povećane su za 0,4 odsto na 822,8 milijardi dinara sa 819,8 milijardi dinara sa kraja marta.

“Kada je u pitanju struktura, gotovinski krediti su povećani za 1,0 odsto, dok je kod nekih drugih kredita registrovana stagnacija”, kazao je Dugalić na konferenciji za novinare povodom predstavljanja podataka Kreditnog biroa.

Krediti preduzećima iznosili su oko 1.303 milijardi dinara i manji su u odnosu na 1.315 milijardi dinara sa kraja marta, dok su krediti preduzetnicima povećani na 49,2 milijarde dinara sa 48,7 milijardi dinara.

Na kraju aprila, kasnila je otplata 11,3 odsto ukupnih kredita u Srbiji, što je, prema rečima Dugalića, na nivou iz prethodnog meseca.

Dugalić je, međutim, izrazio očekivanje da će sve investicije koje su u toku i koje su najavljene, pomoći povećanju tražnje za kreditima, što bi, kako je ocenio, trebalo da podigne opšti standard.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno