Naslovna > Srbija Danas > Politika > Pala vlada Ise Mustafe, Tači raspustio parlament

Pala vlada Ise Mustafe, Tači raspustio parlament

PRIŠTINA – Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači odlučio je da raspusti parlament, nakon što je danas izglasano nepoverenje kabinetu Ise Mustafe, preneo je portal Koha.net. Za tu odluku glasalo je 78 od 120 poslanika, protiv je bilo 34, a troje uzdržano.

Odlučujući glasovi bili su glasovi vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) na čijem je čelu predsednik Skupštine Kadri Veselji, dok su protiv pada Vlade bili jedino poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK) premijera Ise Mustafe, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Za nepoverenje vladi Ise Mustafe glasali su i poslanici Srpske liste i drugih manjinskih zajednica.

Vanredni izbori se ne mogu održati ranije od 30 niti kasnije od 45 dana, a kako RSE navodi u opciji su 11. i 18. jun.

Tokom višečasovne rasprave u Skupštini, dve vladajuće stranke su uglavnom optuživale jedna drugu za nerad, nedostatak odlučivanja i koordinacije, kao i za ranije koruptivne afere, dok je opozicija vladajuće stranke optužila da im je cilj “samo fotelja”.

Na kraju rasprave, premijer Isa Mustafa je rekao da treba da se poštuje parlamentarna demokratija i da Kosovo treba da postupi po volji građana i Skupštine, dok je inicijator zahteva za pad vlade Fatmir Ljimaj kazao je da je današnja diskusija dokazala da je vreme za kraj trenutne vlade.

Na osnovu kosovskog Ustava, nakon današnjeg izglasavanja nepoverenja vladi, vlada se smatra u ostavci, a predsednik zemlje raspušta Skupštinu, nakon čega predsednik raspisuje vanredne izbore najkasnije 10 dana od dana raspuštanja, a nakon konsultacija sa liderima partija o datumu.

Za izglasavanje nepoverenja vladi Ise Mustafe glasali su i srpski poslanici u kosovskom parlamentu.

Izglasavanjem nepoverenja vladi stvoreni su uslovi za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, koji moraju da budu održani u roku od 45 dana.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno