Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Peticija protiv evolucije ne menja nastavne programe

Peticija protiv evolucije ne menja nastavne programe

BEOGRAD, ALEKSINAC – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da Ministarstvo neće reagovati i menjati nastavne planove i programe povodom peticije za reviziju izučavanja terorije evolucije u školama i na fakultetima.

“Nismo izneli naučni stav, već prosvetni”, rekao je Šarčević u Aleksincu, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa tom peticijom, o kojoj se poslednjih dana burno polemiše.

“Takođe, jasno smo rekli da je revizija teorije pitanje za naučnike i da bi za njeno osporavanje moralo da se naučno dokaže i da bude prihvaćeno od strane naučne zajednice, ne samo naše već i svetske, jer se radi o svetski prihvaćenoj teoriji evolucije”, naglasio je ministar.

Prošle nedelje Ministarstvu prosvete, skupštinskom Odboru za obrazovanje i Savetu Univerziteta dostavljena je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, koju je potpisalo 166 profesora i naučnika, među kojima i dva akademika, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika.

Senat Univerziteta u Beogradu: Peticija ne zaslužuje pažnju stručne i akademske javnosti

Peticija za reviziju teorije evolucije u školama i na fakultetima prepuna je netačnih stavova i proizvoljnih zaključaka i ne zaslužuje pažnju stručne akademske i naučne javnosti, smatra Senat Univerziteta u Beogradu.

U saopštenju te institucije koje je danas na sednici Senata pročitao rektor Vladimir Bumbaširević navodi se da oni ne osporavaju bilo kom pojedincu pravo na sopstveno mišljenje, ali da smatraju da je iz naučnih i akademskih razloga potpuno neprihvatljivo to što potpisnici peticije traže reviziju izučavanja teorije evolucije pozivajući se na ideje koje nemaju nikakvo činjenično utemeljenje, nisu rezultat primene nijedne naučno oprobane metode i u sukobu su sa savremenom naukom.

“Nijedna naučna teorija nije nedodirljiva, ali se u ozbiljnim teorijskim raspravama ne smeju prenebregnuti činjenice, ignorisati naučna tehnologija i kršiti pravila logički valjane argumentacije.

Pravo mesto za takve rasprave nisu peticije ili skupštinski odbori već naučni skupovi, konferencije i priznate naučne i stručne publikacije”, istaknuto je u saopštenju Senata.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno