Naslovna > Srbija Danas > Društvo > “Plavi kit” stigao u Srbiju

“Plavi kit” stigao u Srbiju

NOVI SAD – U poslednjih nekoliko dana ruska onlajn igra izazova “Plavi kit” koja je poznata po brutalnim zadacima i pozivima na samoubistvo upućenim deci, pojavila se i u Srbiji.

Tim povodom, oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova koje apeluje na sve građane da ukoliko se susretnu sa tom igricom odmah obaveste policiju, kao i da roditelji i nastavnici obavezno razgovaraju sa decom.

Od zahteva da gledaju horor film, preko urezivanja plavog kita na rukama, do poziva na samoubistvo. To su zadaci koji se u periodu od 50 dana postavljaju deci koja počnu da igraju onlajn igricu “Plavi kit”. Da li su sva deca podložna takvim igricama?

“Mora biti neka podloga u svemu tome. Ta deca već imaju neku sklonost ka nekim psihičkim problemima. Bez te podloge teško da možete naterati neko dete da skoči kroz prozor, prosto videće da to nije u redu i odbiće takve predloge”, kaže Nebojša Baračkov, psiholog.

Deca u Srbiji koja su počela da dobijaju takve poruke, prema pisanjima medija, obratila su se roditeljima, ali se u Rusiji 130 samoubistava tinejdžera povezuje sa tom igricom, prenosi britanski list, Dejli mejl.

Deca nisu dovoljno zrela da shvate sve sadržaje koje prate putem interneta i često ih shvataju kao izazov, smatra Aleksandar Arsenin, zbog čega je komunikacija roditelja sa decom na samom početku upotrebe interneta, neophodna.

“Ukoliko smo propustili jedan deo u samom startu upotrebe kompjutera i interneta jedino što u kasnijim godinama možemo učiniti jeste zaista, što se dobro pokazalo, da ih zastrašimo. Pa čak i primerima prikazivanja nekih slika koje su u domenu njihovih godina kako bi se ta deca strahom odvukla od takvih sadržaja i kada primete neku lošu komunikaciju i posumnjaju bilo šta, da odmah kažu roditeljima”, kaže Aleksandar Arsenin, koordinator centra za prevenciju kompjuterskog kriminala.

Škola, kao druga bitna sredina za svako dete, neizostavna je po pitanju reagovanja. Deci je zabranjeno da koriste telefone na času, ali u toku odmora smeju.

Što se tiče računara na časovima informatike, oni su pod kontrolom nastavnika i ne mogu se koristiti osim u svrhu nastavnog programa.

“Ono što škola može da uradi to je da razgovara sa decom, na ČOS-u ili uopšte da kolege, predmetni nastavnici, koji imaju saznanja da su deca imala kontakta sa ovom igricom, da razgovaraju sa njima i da im ukažu na štetne posledice i opasnosti koje vrebaju od ove igre”, kaže Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola.

Tvorac igrice je 21-ogodišnji Rus, Filip Budeikin, koji je u pritvoru pod optužbom da je nagovorio 16 devojčica da se ubiju igrajući igricu. Priznao je sve za šta ga vlasti terete.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno