Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju

Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju

Javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju počela je danas raspravom u rektoratu Univerziteta u Beogradu i trajaće do 23. maja, a nastojaće se da se zakon usvoji do kraja juna, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Javnu raspravu otvorio je resorni ministar Mladen Šarčević rekavši da je Radna grupa mesecima radila, te da je pri donošenju nacrta zakona u potpunosti ispoštovana demokratska procedura.

Nastojaće se, kazao je, da Narodna skupština zakon usvoji do kraja juna.

Novine Nacrta zakona o visokom obrazovanju predstavila je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i razvoj Vesna Mandić, rekavši da se izmenama zakonskog okvira uvodi novi cilj obrazovanja a to je obrazovanje kreativne populacije koja neprekidno usvaja i stvara nova znanja.

Neke od ključnih novina Nacrta jesu to da je broj bodova koji student u tekućoj školskoj godini treba da ostvari kako bi stekao uslov da se finansira iz budžeta (ako se rangira u okviru ukupnog broja budžetskih studenata) smanjen sa 60 na 48 ESP bodova.

Planira se i uvođenje kratkih programa studija radi stručnog osposobljavanja studenata za uključivanje u radni proces, koji može da traje od 30 do 60 ESP bodova za koji se izdaje sertifikat o završenom kratkom programu studija.

Zatim, predviđa se i osnivanje Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO) koje bi birala Vlada umesto Narodne skupštine, i koji bi imala manji broj članova, 17 umesto 21.

Uvodi se mogućnost organizovanja studije uz rad za studente koji su zaposleni ili koji iz drugog razloga nisu u mogućnosti da redovno prate nastavu.

Broj bodova koji student u tekućoj školskoj godini treba ostvari kako bi stekao uslov da se finansira iz budžeta (ako se rangira u okviru ukupnog broja budžetskih studenata) je smanjen sa 60 na 48 ESP bodova.

Na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, nad visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika, Vlada ima sva prava i obaveze osnivača…

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno