Naslovna > Srbija Danas > Politika > Počela predizborna kampanja na KiM, pre početka incident

Počela predizborna kampanja na KiM, pre početka incident

PRIŠTINA – U ponoć je na Kosovu i Metohiji počela predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore 11. juna na kojima učestvuje 26 koalicija, partija i građanskih udruženja.

Pred početak kampanje u Gračanici se dogodio incident, kada je policija aktivistima Srpske liste onemogućila lepljenje plakata i postavljanje bilborda, preneo je RTS.

Mesto koje je Srpska lista platila i rezervisala za postavljanje svog bilborda, zauzela je Samostalna liberalna stranka i to neposredno pre ponoći, kada je počela izborna kampanja.

Policija nije reagovala na to kršenje pravila, ali je sprečila aktiviste Srpske liste da postave svoj bilbord na istom mestu.

Više desetina pristalica Srpske liste nije odustajalo od lepljenja svog bilborda sve dok im iz policije nije dostavljena pisana potvrda o zabrani.

Ni dostavljanje dokumentacije i računa o plaćenom zakupu mesta za bilbord nije pomoglo, nakon čega je policija uz konsultacije sa tužiocem, zabranila svim strankama lepljenje bilborda na centralnim lokacijama.

Uz pisanu odluku iz policije o zabrani isticanja bilborda, okupljeni aktivisti Srpske liste su se na kraju povukli, a slučaj će biti predat Centralnoj izbornoj komisiji.

Kandidat za poslanika Srpske liste Branimir Stojanović izjavio je da policija ovim potezom oduzela toj partiji pravo na slobodno političko delovanje i oglašavanje, te da će ovaj institucionalni pritisak ojačati Srpsku listu da se bori za prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Srpska lista je početak kampanje najavila skupom u Leposaviću. Taj skup će biti održan večeras u 19.00 časova u sali Doma kulture, a na njemu će govoriti kandidati za poslanike Srpske liste i predstavnici lokalne vlasti.

Skup u Leposaviću biće zvanični početak kampanje ove stranke koja je prijavila 20 kandidata za učešće na parlamentarnim izborima 11. juna.

Među kandidatima Srpske liste ima lekara, pravnika, ekonomista, kao i poslanika i ministara iz odlazećih sastava skupštine i vlade u Prištini.

Kampanju će predstavnici Srpske liste nastaviti narednih dana u drugim, južnijim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

I druge srpske stranke imaće svoje skupove, ali ih još nisu zvanično najavile.

Srbi imaju zagarantovanih 10 mesta od 120 u skupštini u Prištini.

Koalicija između Demokratske partije Kosova (PDK), Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Inicijative za Kosovo (NISMA) zvanično će početi predizbornu kampanju danas popodne na trgu Skenderbega u Prištini, objavio je prištinski list “Telegrafi”.

Pokret “Samoopredeljenje” planiralo je da otvori predizbornu kampanju u sportskom centru u Gnjilanu u 14 časova, dok će pripadnici koalicije Demokratske lige Kosova (LDK), Alternative i Alijanse za novo Kosovo (AKR) održati predizborni skup u osnovnoj školi u Obiliću u 17 časova.

Predizborna kampanja na Kosovu trajaće do ponoći 9. juna, navodi list.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno