Naslovna > Regioni > Beograd > Počinje upis u obdaništa

Počinje upis u obdaništa

UPIS u vrtiće počinje danas i trajaće do 19. maja. U beogradskim obdaništima ima mesta za 6.881 mališana, od kojih je 5.115 u jaslama, 1.537 u vrtićima i 229 u pripremnom predškolskom programu. Na zahtev predškolske ustanove, Sekretarijat za obrazovanje može odobriti proširenje kvote za 20 odsto, a dodatnih oko 1.500 mesta biće obezbeđeno adaptacijom prostora u školama.

Roditelji, čija se deca već nalaze na listi čekanja, takođe, treba da konkurišu. I ove godine mame i tate će prijavu na konkurs moći da podnesu iz “fotelje”, odnosno elektronskim putem. Oni, koji se odluče da lično predaju zahtev, neće morati da čekaju redove za uzimanje potrebnih “papira”, jer po Zakonu o opštem upravnom postupku koji se primenjuje od prošlog upisa, sva neophodna dokumenta ustanove razmenjuju međusobno.

Preliminarne rang-liste biće objavljene 12. juna, a u PU “11. april” u Novom Beogradu nedelju dana kasnije. Roditelji koji budu nezadovoljni imaće osam dana za žalbu od dana objavljivanja spiskova. Prigovore će razmatrati upisne komisije, koje do kraja juna moraju da odluče o prihvatanju ili odbijanju žalbi. Koliko će mališana ostati “ispod crte” znaće se tek krajem septembra kada deca krenu u vrtić, jer ima i roditelja koji će konkurisati na više mesta, onih koji će odustati…

Ako u državnom vrtiću ne bude bilo mesta, roditelji mogu da konkurišu u privatno obdanište. Potrebno je da uzmu odbijenicu da je dete ostalo neupisano i prijave se u privatnu predškolsku ustanovu, koja je u programu subvencija iz gradskog budžeta. Grad će dotirati boravak mališana u privatnom vrtiću u iznosu od 22.360 dinara mesečno, a razliku u ceni ako je veća, plaćaju roditelji. Roditelji su u obavezi da prva dva meseca plate punu cenu kod privatnika, a grad im refundirati novac.

 

Najviše mališana biće upisano u vrtiće na Čukarici – 853. Već po pravilu, najveća gužva biće u Novom Beogradu i u Zemunu, gde su i najduže liste čekanja za upis u obdanište. Tako u novobeogradskim obdaništima ima mesta za 687 dece, dok je u Zemunu upisna kvota – 604 mališana jaslenog i vrtićkog uzrasta.

 

 

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno