Naslovna > Slobodno vreme > Život > Politika štednje MMF i posledice po zdravlje dece

Politika štednje MMF i posledice po zdravlje dece

VAŠINGTON – Politika štednje koju nameće Međunarodni monetarni fond (MMF) može nagristi sposobnosti roditelja da se staraju o zdravlju dece, navodi se u studiji američke Nacionalne akademije nauka, koja je upravo objavljena.

Preveliko rezanje socijalnih davanja, koje MMF često zahteva, može smanjiti dostupnost školovanju i učiniti da roditelji budu siromašniji, da se teže zapošljavaju i da postanu ranjiviji na ekonomske promene, pokazuje istraživanje objavljeno u Zborniku Nacionalne akademije nauke SAD, prenosi agencija AFP.

Kad se ne sprovodi program štednje (MMF-a), deca koja žive u obrazovanom domaćinstvu su za 38 odsto manje izložena mogućnosti da budu neuhranjena u odnosu na decu u neobrazovanim porodicama, pišu autori studije.

Nasuprot tome, sprovođenje programa MMF-a erodira “preventivni efekat obrazovanja protiv neuhranjenosti dece za ne manje od 17 odsto u ruralnim uslovima”, dodaje se dalje.

Portparolka MMF-a je izjavila da Fond još nije pogledao novi izveštaj i da ne može da ga komentariše, ali je dodala da je jedno ranije istraživanje pokazalo da se potrošnja na zdravstvo povećava u okviru programa MMF-a.

Studija koju su uradili istraživači univerziteta u Kembridžu i Oksfordu, kao i univerziteta u Amsterdamu i Vaikato univerziteta na Novom Zelandu, prikupili su podatke na uzorku koji obuhvata 2,8 milijardi ljudi tokom petogodišnjeg istraživanja sprovedenog od 2000-te godine u 67 siromašnih i zemalja sa srednjim nivoom dohotka.

“Ono što primećujemo u našem istraživanju je jedna vrsta indirektnog efekta”, izjavila je za AFP Adel Daud, jedna od autora izveštaja sa Poslovne škole Džadž pri Univerzitetu Kembridž.

“Istraživanje pokazuje da u zemljama sa programom MMF-a roditelji u ruralnim područjima imaju malo više problema sa pravilnim odgojem dece. U tim sredinama su nivoi zdravlja deteta zaista nešto niži nego u istim takvim sredinama gde nema programa MMF-a”, kaže Daudova.

Autori su naveli da nisu utvrdili nikakvu direktnu vezu između programa MMF-a i pokazatelja zdravlja deteta, već samo vezu između roditeljskog obrazovanja i zdravlja deteta.

Rezultati su mešoviti kod urbane populacije, gde postoje izvesne prednosti za decu obrazovanih roditelja.

Ekonomisti MMF-a su prošle godine utvrdili da stroge mere štednje ponekad utiču na pogoršanje jaza u prihodima, i nanose štetu rastu i stabilnosti. Međutim, Fond sa sedištem u Vašingtonu ističe da ostaje posvećen otvorenim i konkurentnim tržištima i finansijskoj stabilnosti, dodaje francuska agencija.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno