Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Položeni venci na mestu pogibije troje kineskih novinara

Položeni venci na mestu pogibije troje kineskih novinara

BEOGRAD – Predstavnici Ambasade Kine, grada Beograda, Ministarstva za rad i Ministarstva kulture i informisanja, kao i Udruženja novinara Srbije položili su danas vence na mestu gde je u bombardovanju kineske ambasade 1999. godine poginulo troje kineskih novinara.

Vence su položili ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković.

Takođe, vence su položili i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

Kineski ambasador kazao je da su svi članovi ambasade došli da odaju počast žrtvama koje su poginule za vreme bombardovanja, podsetivši da je na mestu njihove pogibije bio i kineski predsednik Si Đinping tokom posete Srbiji.

“Na spomen ploči i piše: “U spomen žrtvama, u ime mira”, i mi ne širimo mržnju, već poštujemo činjenicu da ne zaboravljamo istoriju. I hoćemo da učinimo sve da sačuvamo mir, što je na korist i u interesu celog sveta”, rekao je Li novinarima.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović poručio je da nismo i nikada nećemo zaboraviti stradanja kineskih prijatelja i kolega novinara.

“Njihova žrtva je u temeljima saradnje koju razvijamo i u oblasti kulture i celokupne saradnje koju razvijamo u interesu i na dobrobit srpskog i kineskog naroda”, rekao je Brajović.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović podsetila je da to udruženje svake godine odaje počast poginulim kineskim kolegama i dodala da žrtve nisu bile uzaludne i da ih nećemo zaboraviti.

“Mi mislimo da su oni ovde stradali zato što je Kina bila naš prijatelj, ali to prijateljstvo srpskog i kineskog naroda se učvrstilo u međuvremenu i to je dobra poruka koju šaljemo sa ovog mesta svake godine”, rekla je Smajlović.

U napadu NATO-a, 7. maja 1999. godine, u 23:45 sati, u zgradi kineske ambasade na Novom Beogradu, poginuli su dopisnici lista “Guang Ming Žibao” Sin Sing i Đi Đing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan, a u bombardovanju ambasade je teško povređena 21 osoba.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentari



Podeljeno