Naslovna > Oko nas > Balkan > Porezi sporo pune kasu

Porezi sporo pune kasu

Ostvarenje budžeta opštine Pljevlja za prva tri meseca ove godine je 11 procenata od planiranih 20,7 miliona evra. Najveći deo priliva u gradsku kasu očekuje se od naplate po osnovu poreza, koji se i najsporije naplaćuje.

– Tokom ovog perioda u opštinsku kasu se slilo 2,2 miliona evra. Opština najviše sredstava potražuje po osnovu poreza. Zaključno sa martom, građani duguju 3,4 miliona evra, dok je po ovom osnovu naplaćeno samo 57.000 evra. Dug preduzeća po osnovu poreza je 2,1 milion evra – kazala je Anela Kriještorac, potpredsednica opštine Pljevlja.

Ona napominje da je ukupan dug opštine 17,2 miliona evra, a od toga su dospele obaveze sedam miliona evra.

Predsednik pljevaljske opštine Mirko Đačić saopštio je da je finansijska situacija u lokalnoj upravi i dalje nepromenjena u odnosu na ranije vreme, da je zasada stabilna i da su potraživanja prema opštini malo veća od 17 miliona.

Predsednik opštine Pljevlja je objasnio da “Vektra-Jakić” na osnovu poreza duguje milion i 274.000 evra, dok su obaveze ovog privrednog subjekta po osnovu koncesija dva miliona evra.

Đačić je kao pozitivnu stranu istakao bolju pripremljenost za građevinsku sezonu 2017. Prema njegovim rečima, ove godine će se raditi na uređenju gradske infrastrukture mnogo više nego prethodnih godina. Naveo je da će se dosta toga uraditi pre održavanja Međuopštinskih sportskih igara u prvoj polovini jula, ali da će se radovi nastaviti i tokom narednog perioda.

– Do održavanja MOSI trebalo bi da se završi sa adaptacijom jednog dela glavne ulice, a očekuje se i završetak fontane na trgu 13. jul. Naravno, nastaviće se s radovima i u narednom periodu, jer će život da teče i nakon ovih igara – kazao je Đačić.

Prvi čovek Pljevalja naveo je da očekuje poboljšanje finansijske situacije kada su u pitanju lokalni prihodi, a najnovije zaduženje lokalne uprave od 600.000 evra ocenio je kao želju lokalne uprave da izbegne finansijske probleme oko održavanja MOSI.

– Da smo ranije imali informaciju da je ove godine za pljevaljsku opštinu kroz Egalizacioni fond opredeljeno pola miliona evra više nego što smo očekivali, možda kredit ne bismo ni uzimali – kazao je Đačić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno