Naslovna > Regioni > Beograd > Posao za 274 lekara i sestara

Posao za 274 lekara i sestara

HRONIČNI problem nedostatka lekara i medicinskih sestara u beogradskim domovima zdravlja, sudeći po najavama nadležnih, trebalo bi da bude rešen tokom ove godine. Kadrovskim planom zapošljavanja, koji je napravio Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, na osnovu iskazanih potreba zdravstvenih ustanova do kraja godine beogradski zdravstveni sistem biće “bogatiji” za 274 lekara i medicinskih sestara.

Kako “Novosti” saznaju u Ministarstvu zdravlja, novi kadar predviđen je za devet ustanova primarne zdravstvene zaštite, a najveće povećanje broja zaposlenih planirano je za domove zdravlja u Novom Beogradu i Paliluli – po 47, sledi Voždovac sa 45 i Zemun sa 44. U prvom “paketu” za prijem u radni odnos, koji je nedavno predstavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, jeste Dom zdravlja Zemun. Kolektiv ove zdravstvene ustanove biće pojačan sa 17 lekara opšte medicine, četvoro pedijatara, toliko specijalista interne medicine, dvoje radiologa i 16 medicinskih sestara.

Osim pomenutih, prijem lekara i medicinskog osoblja predviđen je i za domove zdravlja “Dr Simo Milošević” na Čukarici i to 28, Zvezdara – 27, Rakovica – 16, Obrenovac – 12 i Barajevo – 8. Prema nezvaničnim računicama, beogradskim ustanovama primarne zdravstvene zaštite nedostaje oko 300 lekara raznih specijalnosti i medicinskih sestara, tako da bi ovim potezom Ministarstva zdrvlja, problem trebalo da bude rešen skoro u potpunosti.

Kada je u pitanju struktura deficitarnog kadra, najteža situacija je lekarima opšte medicine kojih je malo u gotovo svim domovima zdravlja, a nedostaju i pedijatri, oftalmolozi, ginekolozi, internisti… Prema nekim procenama, prosečna starost lekara je oko 55 godina, tako da će se odobravanjem novih specijalizacija pripremiti novi kadar, koji će ih zameniti po odlasku u penziju.

SPECIJALISTIČKI PREGLEDI

Prijem novih kadrova trebalo bi da smanji gužve u domovima zdravlja, ali i čekanje na neke specijalističke preglede, koji su zbog malog broja lekara morali da se zakazuju i na duže od mesec dana.

Konkurse za nova radna mesta, zdravstvene ustanove koje su dobile “zeleno svetlo” za prijem kadra obavezne su da raspišu do 15. maja.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno