Naslovna > Srbija Danas > Politika > Premijer potvrdio: Gašić novi šef BIA

Premijer potvrdio: Gašić novi šef BIA

BEOGRAD – Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić potvrdno je danas odgovorio na pitanje da li će Bratislav Gašić biti na čelu BIA ističući da ima mnogo kvaliteta i da ne treba sumnjati u njegovu lojalnost državi Srbiji.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara na Fakultetu bezbednosti rekao i da je Gašić bio bez funkcije godinu i po, da je platio cenu za ono što je učinio i da ga smatra čovekom koji sve zna po pitanju bezbednosti.

On je pohvalio i zahvalio se dosadašnjem šefu BIA na radu na toj funkciji.

Novosti:Imenovanje u utorak

Nekadašnji ministar odbrane i član Srpske napredne stranke Bratislav Gašić u utorak će biti imenovan za direktora Bezbednosno-informativne agencije, objavile su danas Novosti pozivajući se na izvore u vrhu vladajuće koalicije.

Tako će i formalno biti ozvaničen povratak Gašića u javnost, kako je to nedavno najavio premijer i lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Gašić će na čelu BIA zameniti Aleksandra Đorđevića, koji je tu dužnost obavljao od oktobra 2013. godine.

Iako je figurirao za sekretara za Saveta za nacionalnu bezbednost, a u igri je bio i povratak u resor odbrane, iz koga je otišao u februaru 2016. godine zbog seksističke uvrede novinarke televizije B92, Gašić će na mesto direktora BIA doći kao jedan od najpouzdanijih saradnika Vučića.

Gašić je, kako piše list, imao jednu zapaženu ulogu u izbornom štabu naprednjaka tokom predsedničkih izbora.

Njega bi za direktora BIA, po dosadašnjoj proceduri, trebalo da imenuje Savet za nacionalnu bezbednost, a tu odluku treba da potvrdi Vlada.

Vredan, posvećen i odan državi

Gašić je veoma vredan, posvećen čovek, odan svojoj državi, rekao je za “Blic” premijer Aleksandar Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje lista da li je tačno da Gašić preuzima rukovođenje BIA od dosadašnjeg direktora Aleksandra Đorđevića.

“Zahvalan sam Đorđeviću na očuvanju pune stabilnosti Republike Srbije i primernom i odgovornom obaveštajnom radu”, istakao je premijer za “Blic”.

Za deo opozicije sporno da Gašić bude direktno

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da Gašić nema kvalifikacije da bude direktor BIA i dodao da na tom mestu treba da bude “par ekselans” državni službenik, a ne partijski kadar.

Radulović je rekao da se ide iz jedne apsurdne situacije u drugu ocenjujući da se predsednik vlade i SNS “poigrava” sa građanima.

“Ako se to ispostavi da je tacno, a ono što smo videli do sada jeste tačno, gde smo dobili ‘vazduhoplova’ da nam vodi Koridore, ovo je još jedno stranačko postavljenje”, rekao je Radulović.

Poslanik DS i član Odbora za kontrolu službe bezbednosti Radoslav Milojičić smatra da je od toga ko će biti direktor BIA problematičnije to što će možda prvi put u istoriji visoki stranački funkcioner biti na tom mestu.

“To je direktno mešanje SNS. Da li će BIA direktno služiti za razračunavanje sa svim ljudima koji drugačije misle i drugačije govore”, upitao je on i podsetio da još uvek, kako kaže, nisu razjašnjene okolnosti helikopterske nesreće dok je Gašić bio ministar odbrane, a u kojoj je poginulo sedmoro ljudi.

Ocenio je da je veliki problem to što će BIA biti direktno podređena SNS, a to, kako tvrdi, ne postoji nigde u razvijenim zemljama.

Za radikale je manje važno to ko će biti na čelu agencije od toga da počnu da se rešavaju nagomilane afere i nerešena ubistva.

Milorad Mirčić iz te partije podseća da je u Srbiji ubijen predsednik vlade Zoran Đinđić, a da se BIA “do danas nije pomerila sa mrtve tačke”.

Lider Nove stranke Zoran Živković smatra da će to biti presedan – da član predsedništva stranke postane direktor BIA, tvrdeći da toga “nije bilo ni kod Tita, Rankovića, ni u Sovjetskom savezu, KGB-u…”

“Ako se to desi, to je još jedan dokaz da Srbija srlja u ponor i da je apsolutizam Aleksandra Vučića došao do vrlo visokog nivoa i da tu treba ozbiljna ekipa, ozbiljan front političke organizacije koja će sprečiti propadanje Srbije, jer mi ovako idemo iz apsolutizma u diktaturu”, tvrdi Živković.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno