Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Priština opet “napada” Trepču

Priština opet “napada” Trepču

BEOGRAD – Predstavnici Upravnog odbora Agencije za privatizaciju Kosova predali su odlazećem kosovskom premijeru Studiju izvodljivosti strateške orijentacije za razvoj Trepče, što analitičari smatraju očekivanim, a kako će se to odraziti na dalje pregovore Beograda i Prištine, kažu, teško je reći.

Ovim potezom prištinskih institucija “slučaj Trepča” ulazi u novu fazu, piše beogradska redakcija portala Sputnjik i podseća da su prošle godine prištinske institucije jednostranim aktom preuzele Trepču, a nekoliko dana kasnije, srpske vlasti poništile su njihovu odluku.

Ekomista Božo Drašković za Sputnjik kaže da je realnost da je imovina srpske države na Kosovu i Metohiji uslovljena vojnim, političkim i ekonomskim prisustvom moćnih država koje su priznale nezavisnost Kosova.

Kosovska vlada marionetska je i iza nje stoje interesne grupe iz sveta, dodaje on.

“Kada je reč o samoj Trepči, radi se o prirodnom resursu i njegovoj eksploataciji sa nesagledivim i ekonomskim i ekološkim posledicama u interesu nekih stranih kompanija. A one vuku ključne korake”, rekao je Drašković i dodao da Vlada Srbije tu ne može mnogo da učini.

“Kada je reč o ekonomskim procesima, na Kosovu će se dešavati ono što moćni igrači i učesnici na političkom i ekonomskom tržištu žele i rade”, kaže Drašković.

Prištinske vlasti otpočetka shvataju Briselski proces kao nešto što treba da donese realizaciju nezavisnog statusa na celoj teritoriji KiM, smatra analitičar Dušan Proroković.

Bez ikakvih kompromisa i obaziranja na stavove Beograda, to su, kaže, radili u poslednjih pet godina.

“Posmatrano u tom kontekstu, ovaj potez je sasvim očekivan. Kako će se to manifestovati na dalje pregovore Beograda i Prištine, teško je reći u ovom trenutku”, kaže Proroković i dodaje da Beograd treba da razmišlja kako da zaštiti svoje i interese Srba na KiM na jedan nov način.

Briselski dijalog tome nije doprineo, nastavlja Proroković, a Albanci nastavljaju tamo gde su stali prethodnih meseci.

Predaja Studije o izvodljivosti za Trepču, prema Prorokovićevim rečima, tiče se strateškog opredeljenja da se svaki uticaj Srbije na KiM istisne i da sve nadležnosti preuzmu albanske institucije, kaže Proroković.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno