Naslovna > Slobodno vreme > Kultura > Proslava samostalnosti Crne Gore u Kolarcu

Proslava samostalnosti Crne Gore u Kolarcu

Crnogorska filharmonija obeležiće dan nezavisnosti svoje države u četvrtak velikim koncertom u Dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Na proslavu godišnjice odvajanja od Srbije, koju organizuju crnogorska ambasada i Muzički centar Crne Gore, reagovao je Miloš Šobajić. Poznati slikar sa zaprepašćenjem konstatuje da se u Beogradu još jednom svečano obeležava akt cepanja srpskog korpusa.

– Usred Beograda prisustvovaćemo još jednoj u nizu sličnih i sramnih proslava i događaja koje konstantno sprovodimo u korist naše štete – smatra umetnik. – Umesto da nas je sram, mi ćemo, dakle uz muziku, inače izvanrednog Crnogorskog simfonijskog orkestra, klicati uspešnom cepanju braće na dve države!

Šobajić podseća da je ovo samo jedan u nizu neverovatnih javnih nastupa u glavnom gradu. Za njega je bolno saznanje da sami sebe u tolikoj meri ne poštujemo.

– Ne vidim zašto bi nas naš neprijatelj poštedeo bilo kakvog poniženja, kojeg smo svakodnevno nemi i tupavi svedoci! U Beograd dolaze individue, poput Anrija Levija, koje su godinama satanizovale Srbe kako bi javnost njihovih zemalja lakše progutala tromesečno bombardovanje jednog naroda usred Evrope – kaže slikar. – Kroz usta Vilijama Vokera i Ramuša Haradinaja herojski trpimo poslednje evroameričke pretnje i uvrede. Nemo ih posmatramo, onesposobljeni da reagujemo kako bismo se zaštitili od neviđene agresije koja sluti na najgori ishod. Sve ovo uz našu apsurdnu i religioznu želju da Srbija, odnosno ono što od nje posle svega ostane, postane deo njenog krvnog neprijatelja, te fašističke organizacije u okviru briselske EU.

 

Na koncertu u Kolarcu Crnogorski simfonijski orkestar nastupiće sa dirigentom Grigorijem Kraskom i solistom Ratimirom Martinovićem. Direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević kaže da ne želi da polemiše sa Šobajićem, a da je prihvatila ponudu crnogorskog ministarstva kulture zato što je Martinović jedan od najboljih pijanista u regionu.

– U Kolarcu se ne održavaju politički skupovi već koncerti. Namera nam je bila da Beograđanima omogućimo vrhunski umetnički doživljaj – objasnila je Jasna Dimitrijević.

 

MATIJA: DA SE NISU ODVOJILI…

Akademik i pesnik Matija Bećković je kratko, u svom maniru, Crnogorcima poručio:

– Bolje bi bilo da slave što se nismo odvojili, pa bih i ja prisustvovao.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno