Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > RND: Prihod po glavi stanovnika na Kosovu 1,40 evra

RND: Prihod po glavi stanovnika na Kosovu 1,40 evra

KOSOVO – Nemačka agencija RND (Redaktions Netzwerk Deutsćland) piše da veliki broj Kosovara u evropske zemlje migrira najviše zbog malog prihoda po glavi stanovnika koji iznosi 1,40 evra i velikog broja dece.

U tekstu pod naslovom “Poslednji gasi svetla”, RND navodi da je “prosečan prihod po glavi stanovnika na Kosovu manji od jedne desetine od proseka građana EU”. Problemi se, međutim, tu ne zavrsavaju, piše RND i dodaje da je svako šesto dete neuhranjeno. Pozivajući se na podatke Svetske banke, 35 posto stanovnika Kosova, od 15 do 24 godina starosti, ne pohađa školu ili fakultet, niti su zaposleni, navodi ovaj medij i dodaje da se Kosovari mogu naći u kuhinjama restorana u Nemačkoj.

“Za razliku od svojih suseda, Kosovo ima najmlađu populaciju u Evropi. Svake godine, rađa se 30.000 dece. U Nemačkoj se mogu naći samo ilegalno u kuhinjama restorana. Univerzitetske grantove u Nemačkoj koriste Indijanci i Marokanci, ali retko Kosovari. Zahtev da se slobodno kreću u zemljama EU, za Ukrajince se ukida od juna, zatim ostaje samo Kosovo”, piše RND.

Navodi da je nezaposlenost u svim “državama regiona visoka, ali da je na Kosovu najviša”.

“Uprkos brojnim kretanjima, nezaposlenost ostaje visoka gotovo u svim zemljama u regionu. U Bosni i Hercegovini i Makedoniji ona iznosi oko 25 odsto, a na Kosovu više od 50 odsto, dok je u Albaniji i Srbiji nezaposlenost 15 odsto”, preneo je portal na albanskom Insajderi.com.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno