Naslovna > Regioni > Republika Srpska > RS: Evropa pod znakom pitanja

RS: Evropa pod znakom pitanja

Bosna i Hercegovina mora da prestane da gubi vreme kada su u pitanju odgovori na pitanja Evropske komisije. Prikupljanje odgovora ide definitivno sporo i nisu usaglašeni svi detalji oko završetka ovog posla.

Prilikom popunjavanja Upitnika problem se javlja na oko 150 politički osetljivih pitanja. Mladen Ivanić, predsedavajući Predsedništva BiH, nakon sastanka s ostalim članovima Predsedništava te premijera entiteta, održanom u sredu u Sarajevu, izjavio je da treba doći do odgovora, a na njima se još nije počelo raditi.

– Jedino mesto je mehanizam koordinacije i ja verujem da će nadležna tela to uspeti. Nepotrebno se gubi puno vremena, ovakvi sastanci moraju biti češći i komunikacija treba biti češća jer se veliki deo može tako rešiti – naveo je Ivanić. On je istakao da vlade entiteta i ostalih nivoa jesu nešto radile na odgovorima Upitnika, ali da još nema zajedničkog odgovora, odnosno nema odgovora BiH.

– Svaki nivo vlasti je pripremio svoje odgovora, ali nije se ušlo u pripremu zajedničkog odgovora. Svako ima svoj, ali nema odgovora BiH. I to je do insitutucija BiH. Tu postoje bazična neslaganja. Mi smo, evo, pogurali da počne da se radi, i sad svako treba u skladu s ustavnim nadležnostima da počne svoj posao – naveo je Ivanić. Prema njegovim rečima problem je i oko prevođenja pitanja gde je nadležan Savet ministara.

– Treba prevesti 24.000 pitanja i za to vam treba 60 do 90 prevodilaca. Pošto nema takve institucije, potrebno je raspisati tender, što je uvek problem. Neverovatno je da se niko nije setio da pre toga zatraži izuzeće – izjavio je Ivanić.

Željka Cvijanović, premijerka RS, izjavila je da RS još nije dostavila odgovore na Upitnik Evropske komisije i da ih ne može ni dostaviti dok ne budu jasno definisane procedure.

– Ovde govorimo o sudbini materijala koji su prikupljaju sa različitih nivoa vlasti u BiH, odnosno na koji način se oni usmeravaju prema radnim grupama koje treba time da se bave, rekla je premijerka, dodavši da je to ključno pitanje. Ona je rekla da će sprovođenje procedura u vezi sa odgovorima na Upitnik biti test aktiviranja mehanizma koordinacije. Dalje je naglasila da je Srpska verifikovala odgovore na pitanja iz Upitnika na sednici Vlade još u januaru.

– Stav Vlade jeste da se prvo omogući da funkcioniše mehanizam koordinacije, da imamo jasno uspostavljene procedure i da ih se pridržavamo. Mi se nismo saglasili sa određenim stavovima i metodologijom kako to treba da se radi – rekla je Cvijanovićeva.

Fadil Novalić, premijer FBiH, izjavio je da je FBiH privela kraju skoro sve obaveze koje se odnose na odgovore iz Upitnika Evropske komisije i da su ostale još tri obaveze, koje će biti realizovane do kraja sedmice.

Željka Cvijanović najavila je da će 29. maja biti održan sastanak Komisije za evropske integracije BiH, i da će to biti prilika da se definišu dodatni koraci i procedure kako bi materijal mogao da se dodatno tretira i pripremi i u predviđenim rokovima pošalje prema institucijama EU.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno