Naslovna > Srbija Danas > Politika > SAD pozvale Prištinu da ratifikuje sporazum o demarkaciji

SAD pozvale Prištinu da ratifikuje sporazum o demarkaciji

PRIŠTINA – SAD su danas pozvale kosovske političke partije da “ratifikuju sporazum o pograničnoj demarkaciji sa susednom Crnom Gorom”, upozorivši da odlaganje ratifikacije šteti kredibilitetu Kosova na međunarodnoj sceni.

Ambasada SAD u Prištini pozvala je kosovsku vladu da pitanje ratifikacije ponovo podnese parlamentu, prenosi AP.

“Ostajemo u potpunosti ubeđeni – nakon opsežne revizije od strane eksperata vlade SAD – da linija pogranične demarkacije, koja je uspostavljena sporazumom, ispravno iscrtana”, navodi se u saopštenju.

SAD pozivaju kosovske političare da “okončaju trvenja i neslaganja koja samo štete Kosovu”.

Ranije danas, kosovski list “Zeri” objavio je da je, u svetlu izveštaja o neizbežnim izborima na Kosovu, Ambasada SAD u Prištini saopštila da Kosovo treba da se fokusira na sprovođenje brojnih zadataka, među kojima su normalizacija odnosa sa Beogradom, kroz dijalog i formiranje Zajednice srpskih opština.

List navodi da Priština treba da radi i na unapređenju vladavine prava, olakšavanju lokalnih i stranih investicija, ratifikaciji demarkacionog sporazuma i usvajanju zakona o verskim slobodama.

Sednica kosovske vlade na kojoj je danas trebalo da bude utvrđen i predložen Skupštini na razmatranje predlog zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, odložena je za sredu, rekao je portparol kosovske vlade, Arban Abraši.

Sednica je otkazana jer su na sednicu došli samo ministri iz redova Demokratskog saveza Kosova, dok su članovi iz Demokratske partije Kosova (DPK) i drugih stranaka koalicionih partnera bili odsutni.

Prištinski mediji preneli su ranije danas da je u toku sastanak predsednika DPK Kadri Veseljija i premijera Ise Mustafe sa predstavnicima američke ambasade u Prištini.

Ambasadori SAD i Nemačke prethodnih dana izjasnili su se protiv održavanja prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno