Naslovna > Srbija Danas > Društvo > SINOS: Kolektivni ugovor za postizanje medijskih sloboda

SINOS: Kolektivni ugovor za postizanje medijskih sloboda

BEOGRAD – Sindikat novinara Srbije (SINOS) u proglasu povodom sutrašnjeg Svetskog dana slobode medija poručuje da je novinarstvo u Srbiji profesija bez adekvatnog ugleda, te da je jedini način da se medijske slobode postignu potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji će štititi radna i profesionalna prava novinara.

U proglasu SINOSA stoji da su novinari u Srbiji od nekadašnje “sedme sile”, svedeni na ljude malo plaćene, nesigurnog zaposlenja i egzistencije.

SINOS ukazuje da je jedini način da se ojača pozicija novinara i medijskih radnika uspostavljanje socijalnog dijaloga između sindikata i poslodavaca i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji će štititi radna i profesionalna prava zaposlenih u medijskoj delatnosti.

“To je i prvomajska poruka Međunarodne federacije novinara (IFJ) utemeljena na osnovu istraživanja koja su potvrdila da u sredinama gde postoje sindikati i kolektivni ugovori novinari i medijski radnici imaju jača radna prava, veće plate i bolju zdravstvenu zaštitu”, navode u saopstenju.

U proglasu pozivaju novinare i medijske radnike “da se hrabro i solidarno organizuju u reprezentativne sindikalne organizacije”, a poslodavce u medijima da ne zabranjuju novinarima i medijskim radnicima da se sindikalno organizuju, te medijska udruženja i stručnu javnost da podrže borbu sindikata.

Oni su pozvali i državu “da napravi ambijent kako bi socijalno – ekonomski dijalog konačno bio uspostavljen i u Srbiji”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno