Naslovna > Slobodno vreme > Život > Sjajan izum studenta FTN-a

Sjajan izum studenta FTN-a

NOVI SAD – Fakultet tehničkih nauka rasadnik je talenata i studenata koji svojim inovacijama i idejama osvajaju kako domaće, tako i svetsko tržište.

Još jedan u nizu takvih primera je i mladi Lazar Jovanović, apsolvent tog fakulteta, koji je svojom inovacijom izazvao veliku pažnju, a velika dela ga tek čekaju.

“Trenutno sam apsolvent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu na smeru za elektro energetiku. Napravio sam sa jednim prijateljem taj sistem za daljinsko upravljanje navodnjavanjem nad kojim se potpuna kontrola i nadzor vrše putem sms poruka”, priča Jovanović.

Jovanović dolazi iz Malog Zvornika. Nakon srednje škole, put ga je naveo u Novi Sad, gde je bez dileme upisao Fakultet tehničkih nauka.

Posvetio se studiranju, ali istovremeno nije želeo da zapostavi porodično imanje, te je osmislio patent zahvaljujući kome može na daljinu da upravlja sistemom za navodnjavanje.

“Tamo se instalira uređaj i još neka dodatna oprema i vi sa vašeg mobilnog telefona bilo gde da se nalazite to tamo kontolišete, započinjete zalivanje, zaustavljate, tako da potpuno sve možete da radite daljinski”, objašnjava.

Ta inovacija mu je donela priznanja, ali i prilike da se usavršava i nadograđuje svoje znanje na svetskom takmičenju u Južnoafričkoj republici. Uporedo sa tim, naš sagovornik završava fakultet i radi u firmi koja se bavi pravljenjem softvera.

Od diplome ga dele dva ispita, a planovi nakon toga su jasni – Lazar će ostati u Srbiji i pokušati da razvije sopstveni biznis u IT sektoru.

“Mislim da i u Srbiji može da se živi lepo ako se baš puno potrudite. Činjenica je da je mnogo teže nego negde na zapadu ili bilo gde, ali ja mislim da svi koji odu da će kad tad da se vrate, jer gde god da odu uvek će bitii stranci, nigde im neće biti kao u svojoj zemlji sa svojim ljudima, sa svojim prijateljima”, kaže.

Naš sagovornik dodaje da će se i dalje truditi da sopstvenim radom i zalaganjem dobije mogućnost da stečeno znanje nastavi da primenjuje u svojoj zemlji.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno