Naslovna > Srbija Danas > Politika > Skat: Balkan pred najtežim izazovom od devedesetih

Skat: Balkan pred najtežim izazovom od devedesetih

BEOGRAD – Balkan se smatra regionom koji ima problema, čak se može reći da se naš region suočava sa najtežim izazovom od ’90-ih godina”, izjavio je danas ambasador SAD Kajl Skat.

On je, kao gost predavač na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost Fakulteta Union, na temu “Srbija i SAD – saradnja i perspektive”, rekao da je video retoriku u našim tabloidima, te “Tramp je Srbin”, te “Tramp nije Srbin”, a podvlači da je, u stvari, Donald Tramp američki predsednik i predstavlja američke interese, koji su na Balkanu ostali isti.

Spoljna politika jedne zemlje nije bazirana na ličnosti predsednika, nego na interesima zemlje, a interesi SAD nisu se promenili u ovom delu sveta, pa ni politika nove administracije SAD prema Srbiji neće biti mnogo drugačija od politike bivših, na žalost onih koji su očekivali da će biti neke velike promene, rekao je američki diplomata.

“Mislim da je to normalno. Naši interesi nisu se promenili od kada smo promenili predsednika, i ne predviđam nikakve dramatične promene u našoj spoljnoj politici. Jer, nisu se oni promenili zbog toga što drugi čovek sedi u Beloj kući, iako je predsednik Tramp intresantna figura, veoma kontroverzna nekada. U stvari, on predstavlja interes naše zemlje i to se neće promeniti”, rekao je Skat.

Prema njegovim rečima, Balkan nije bio pitanje u izbornoj kampanji u SAD, jer ne spada u “krizna” spoljnopolitička pitanja, mada se smatra regionom koji ima problema.

Američki ambasador je dodao da u celoj izbornoj kampanji u SAD nije čuo ni Donalda Trampa, ni Hilari Klinton da su bilo šta rekli za Balkan i to je, ocenjuje – dobro.

“Hvala bogu, jer, spoljnopolitička pitanja u izbornoj kampanji su samo ona koja su u krizi. Pitanje Sirije, našeg odnosa sa Kinom, sada kada tako brzo raste, pitanja tako osetljivih stvari. Zato Balkan nije bio pitanje izborne kampanje u SAD”, kaže Skat.

To znači, podvlači Skat, da SAD hoće balkanski region, koji ide dalje u demokratsku tranziciju, pomirenje među zemljama i nastavlja pristup EU.

“To je naša politika, koja se nije promenila. Mi još uvek priznajemo Kosovo kao nezavisnu zemlju, ne očekujem to da će se promeniti. Nismo mi jedini, 110 zemalja ga je priznalo kao nezavisnu. Takođe, vidimo BiH kao najnestabilniju zemlju u regionu i gde je jedinstvo zemlje, koje bi sprečilo etnički konflikt, najvažnije”, kaže ambasador SAD.

Američki ambasador je istakao da je već 35 godina u diplomatskoj službi, te da je došao kada je predsednik bio Džimi Karter.

“Posle njega bio je Ronald Regan, pa od njega natrag na demokrate, pa republikanci, pa demokrate, pa sada opet republikanci. I uvek, naša spoljna politika bila je bazirna na interesima zemlje. Nije čudo da se naša politika na Balkanu nije menjala”, rekao je Skat.

Ističe da SAD gledaju i susede Srbije i vide da su Hrvatska, Albanija, Slovenija, Mađarska, Bugarska, Rumunija i, skoro, Crna Gora saveznici SAD u NATO i to, ocenjuje, za SAD mnogo znači.

“Mi smo po ugovoru sa našim partnerima u NATO obavezni da ih zaštitimo, ako im preti neka opasnost. Isto su oni to obećali nama”, kaže Skat.

Informer je “najobičniji ološ”

Vest lista “Informer” da je planirano stopiranje pregovora Srbije sa EU, jer se pojedinim zvaničnicima ne dopada kako Aleksandar Vučić vodi zemlju, je potpuna laž, izjavio je danas ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

“Oprostite što kažem, ali to nije jedina laž koju sam čitao u Informeru i verovatno neće biti ni poslednja. Imate informacije na bazi izvora, koji ja nemam pojma šta su. Informer je najobičniji ‘ološ’, što kaže vaš premijer”, rekao je Skat novinarki Informera.

Mediji bi trebalo da budu bazirani na činjenicama, a Informer, prema njegovom mišljenju – toga nema.

“Ja ne vidim činjenice, samo laži. Hvala lepo”, rekao je Skat.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno