Naslovna > Oko nas > Balkan > Skoplje: Džaferi ušao u kabinet i uneo zastavu Albanije

Skoplje: Džaferi ušao u kabinet i uneo zastavu Albanije

Novoizabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi, iz albanske partije DUI, koji je jutros preuzeo dužnost, po ulasku u svoj kabinet uneo je i zastavu Albanije, što je u delu makedonskih medija protumačeno da je time jasno pokazao svoje namere.

Sudeći prema objavljenim fotografijama, Džaferi je u svoj kabinet uneo dve zastavice Albanije – jedna se nalazi na njegovom stolu, a druga pored slike velikana makedonskog slikarstva Nikole Martinoskog.

Talat Džaferi dobio je ključeve od kabineta predsednika parlamenta, a prvi sagovornik na toj poziciji mu je bio šef Delegacije EU u Skoplju Samuel Žbogar, javili su makedonski mediji.

Kako je prenela Nova tv, Džaferi je prethodno položio zakletvu i na taj način praktično preuzo dužnost predsednika parlamenta od svog prethodnika Trajka Veljanoskog.

Za sada nema informacija o čemu su Džaferi i Žbogar razgovarali.

Ulazak predsedničke kancelarije Džaferi je protumačen kao povlačenje VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, javio je portal MKD.

Pozivajući se na nezvanične informacije, mediji prenose da je bivši predsednik parlamenta Trajko Veljanoski juče ispraznio kabinet, a da se danas očekuje da odluka o izboru Džaferija bude objavljena u Službenom glasniku.

Očekuje se, kako se navodi, da nakon toga Džaferi predsednika Đorđa Ivanova obavesti o postojanju parlamentarne većine, nakon čega bi on trebalo da dodeli mandat za formiranje nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu.

LONDON POZIVA NA MIRAN PRENOS VLASTI

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova čestitalo je Talatu Džaferiju na izboru za novog predsednika Sobranja i pozvalo na miran prenos vlasti novoj većini predvođenoj SDSM-om Zorana Zaeva.

“Pozivamo sve pojedince, institucije i stranke da omoguće neometan i nenasilan prenos vlasti sa prethodne vladajuće partije na novu koalicionu većinu izabranu u decembru 2016. godine”, kaže se u saopštenju Forin ofisa, prenosi MIA.

Što pre vlada bude formirana, to će pre moći da pređe na primenu hitnih reformi za dobrobit makedonskih građana, dodaje se u saopštenju.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno