Naslovna > Srbija Danas > Politika > Skupština o tužiocima i izmenama Zakona o sudovima

Skupština o tužiocima i izmenama Zakona o sudovima

BEOGRAD – Skupština Srbije nastaviće danas raspravu o izboru tužioca za ratne zločine, izboru javnih tužilaca u više javnih tužilaštava u Srbiji, kao i o izmenama Zakona o sudovima.

Poslanici vode objedinjenu raspravu o 43 tačke dnevnog reda, a razmatra se lista kandidata za izbor tužioca za ratne zločine.

Vlada Srbije predložila je 20. aprila parlamentu dva kandidata za novog tužioca za ratne zločine, Milana Petrovića i Snežanu Stanojković, a na tu funkciju biće izabran kandidat koji dobije većinu glasova poslanika.

Među tačkama dnevnog reda je i potvrđivanje Sporazuma o zajmu (Prvi programski zajam za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i potvrđivanje Finansijskog ugovora “Unapređenje objekata pravosudnih organa B” između Srbije i Evropske investicione banke.

Razmatraju se i predlozi odluka o prestanku funkcije člana Visokog saveta sudstva iz reda profesora pravnog fakulteta, predsednika Privrednog apelacionog suda, javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilažtvu u Nišu, javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku, koje je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Na dnevnom redu je i Predlog kandidata za člana Visokog saveta sudstva, koji su podneli dekani pravnih fakulteta u Srbiji, na zajedničkoj sednici, kao i Predlog odluke o izboru predsednika sudova i Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.

Skupština na razmatra i liste kandidata za izbor javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Pančevu i Požarevcu, koje je podnela Vlada.

Raspravlja se i o predlozima odluka o izboru javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Pirotu, koje je podnela Vlada, kao i lista kandidata za izbor javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, Mladenovcu i Vrbasu, Staroj Pazovi, Velikoj Plani, Prijepolju, Novom Pazaru.

Na dnevnom redu su i predlozi odluka o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru, Vranju, Aleksincu, Petrovcu na Mlavi, Despotovcu, ŠŠapcu, Pirotu, Negotinu, Kuršumliji, Rumi, Somboru, Brusu, Boru, Prokuplju, Loznici, Pančevu, Valjevu i Mionici, koje je podnela vlada, i Predlog odluke o izboru zamenika javnog tužioca, koji je podnelo Državno veće tužilaca.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno