Naslovna > Oko nas > Balkan > Srbi brane vladu Hrvatske

Srbi brane vladu Hrvatske

TROJICA srpskih poslanika iz redova SDSS-a, predvođena Miloradom Pupovcem, daju punu podršku hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću koji se grčevito bori da očuva vlast. Zbog podrške srpskih poslanika u Saboru, Plenkoviću su okrenuli leđa i pojedinci iz HDZ-a, a posle iznenadne krize vlasti, ostaje otvoreno pitanje da li i dalje premijer ima većinu u parlamentu.

Hrvatska je na korak do novih vanrednih izbora, a odluka da li će oni i biti raspisani mogla bi biti doneta već u četvrtak. Naime, sukob u aktuelnoj vladi između HDZ-a i Mosta kulminirao je pitanjem poverenja ministru finansija Zdravku Mariću, koji je u vladu došao iz “Agrokora”. Most je tražio njegovu smenu, tvrdeći da posle agonije najveće hrvatske kompanije ne može da vodi Ministarstvo finansija, a Plenković mu je dao puno podršku.

Lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, koji je do sada podržavao vladu “iz daljine”, tvrdi da nije vreme za nove izbore, jer je nova vlada pokrenula reforme i Hrvatskoj je potrebna stabilnost. Iako je Pupovac do sada kritikovao premijera Plenkovića što nije bio energičniji u sklanjanju sporne table u Jasenovcu, SDSS mu je davao podršku u reformskim potezima. Tako i sada Pupovac nastoji da se očuva ovaj kabinet, ali to više ne zavisi samo od njega.

TEŠKE REČI

U raspravi o odgovornosti ministra Marića u Saboru čule su se teške reči, a mnogi poslanici su tražili da on bude smenjen. Optužbe su pljuštale sa svih strana, i jedini zaključak posle toga je da su male šanse da sadašnja vlada opstane i kao manjinska.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno