Naslovna > Regioni > Beograd > Srušen bespravno građeni objekat Islamske zajednice u Zemun Polju

Srušen bespravno građeni objekat Islamske zajednice u Zemun Polju

BEOGRAD – Nelegalno izgrađen verski objekat Islamske zajednice u Zemun Polju, čije je rušenje bilo sprečeno juče, srušen je bagerom između tri i četiri sata posle ponoći, a kako kažu očevici, rušenje je obezbeđivao veliki broj policajaca.

Srušeni su sprat i potkrovlje na objektu čija je gradnja počela 2014. godine bez dozvole i u međuvremenu više puta zaustavljana.

Meštani naselja Zemun Polja rekli su reporteru Tanjuga da je pre i tokom rušenja bila ugašena struja i, kako tvrde, nisu im radili mobilni telefoni.

Imam Emin Zejnulahu rekao je za Tanjug da je dogovor bio da se sruši krov i sedam redova cigala, jer je za ostali deo zgrade pokrenut postupak legalizacije. Međutim, kako kaže, taj dogovor nije poštovan.

Vernici Islamske zajenice, pošto je u toku Ramazan, svoju molitvu danas će obaviti na ulici, jer kako kažu, sada nemaju verski objekat.

Opština Zemun saopštila je da je u jutarnjim časovima srušen bespravno započeti objekat Islamske zajednice u naselju Zemun Polje.

Opština ističe da je Islamska zajednica, kao investitor, bez dozvole gradila objekat u Kurirskoj ulici 41 oglušujući se o odluke građevinske inspekcije i krivične prijave.

“Radovi su nastavljani i nako što je građevinska inspekcija Gradske opštine Zemun više puta zatvarala gradilište i podnela više krivičnih prijava”, navodi se u saopštenju.

Nakon što je građevinska inspekcija je na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o opštem upravnom postupku donela Rešenje o uklanjanju nelegalnog objekta i Zaključak o dozvoli izvršenja navedenog Rešenja i iste dostavila investitoru, koji je nastavio sa izvođenjem bespravnih radova, izvršeno je rušenje bespravno započetog objekta, dodaje Opština.

 

ZUKORLIĆ OSUDIO RUŠENjE

Narodni poslanik Muamer Zukorlić osudio je danas to što je džamija u Zemun Polju srušena, uz prisustvo jakih policijskih snaga, u poslednjoj predramazanskoj noći.

U izjavi dostavljenoj medijima, Zukorlić je pozvao predstavnike vlasti da, kako je naveo, hitno i konačno pristupe resavanju nagomilanih problema vezanih za Islamsku zajednicu kako se stanje ne bi otelo kontroli.
Zukorlić kaže da je ogročen iako objekat nije imao građevinsku dozvolu.

“Ovaj čin je za svaku osudu i ukazuje na izuzetno tesko stanje muslimana u Beogradu koji nemaju mogucnost da ostvaruju svoju zakonom zagarantovanu versku slobodu i druga kolektivna i individualna prava što potvrđuje i cinjenica da decenijama ne uspijevaju dobiti prostor za muslimansko mezarje (groblje), naveo je Zukorlić, inače, bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji.

 

VESIĆ: RUŠENjE U SKLADU SA ZAKONOM

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je objekat islamske zajednice u Zemun Polju srušen u skladu sa zakonom i istakao spremnost gradskih vlasti na razgovor sa predstavnicima te zajednice o mogućnosti zakonskog rešenja za njihove potrebe.

“Gradska opština Zemun je srušila bespravno izgrađen objekat u Zemun Polju u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, a na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o opštem upravnom postupku”, rekao je Vesić za Tanjug.

Grad Beograd je, istakao je Vesić, spreman da razgovara sa predstavnicima Islamske zajednice o mogućnostima pronalaženja zakonskog rešenja, da vernici islamske veroispovesti mogu u našem gradu da zadovolje svoje verske potrebe.

JUSUFSPAHIĆ: OČEKUJEMO PRIJEM KOD PREMIJERA

Muftija beogradski Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić izjavio je danas da očekuje da ih povodom rušenja objekta u Zemun Polju primi premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić.

Muftija kaže da od premijera Vučića očekuje objašnjenje u vezi sa rušenjem tog objekta, što je on doživeo, kako je objasnio, kao da se prema muslimanima u Srbiji primenjuje nekakav “ratni plan”.

„Očekujem da nas u ovim danima premijer vlade i izabrani predsednik Srbije na šastanak. Očekujemo da nam se objasni zašto se na nama danas primenjuje nekakav ratni plan sa ogromnim brojem oklopljnača. Čime smo mi to zaslužili“, rekao je Jusufspahić u Bajrakli džamiji.

On je istakao da, kao rođeni Beograđanin, ne želi da kaže nijednu ružnu reč o gradu jer grad nije vlast, a vlast je tu zbog naroda svog.

„Ja sam jedan od naroda kome se uskraćuju prava i želim da se to popravi“, rekao je Jusufspahić koji je u ime Islamske zajednice Srbije pozvao sve vernike na smirenost u ovim teskim, ali svečarskim danima za muslimane.

Navodeći da je muftija sremski Emin Zejnulahije priveden na saslušanje i da je pušten posle davanja izjave, Jusufspahić je prokomentarisao da „nije lepo vladiku privoditi“.

„Nećemo dozvoliti da nam bilo ko pokvari ono što nam Bog garantuje. Neko je mislio da tamo neke cigle nešto znače u život u nas muslimana . To su cigle koje su prolazne baš kao i ovaj svet za nas vernike, i za sve vernike koje u boga veruju“, rekao je Jusufspahić.

On je rekao da mu je žao što su imalo iznenađeni neprijatno onim što se jutros desilo, kad normalan svet spava, a pogotovo kada vam neko nešto obeća pa onda ispadne da od obećanja nema reči
„Nažalost mi smo danas svedoci da je neko sačuvao svoj obras, a neko izgubio svoj obraz“, rekao je Jusufspahić.

On je istakao i da oni greše kada grade nelegalno, kao 50 odsto celokupnog stanovništva u ovoj zemlji.

„To je urbanisticki problem, ali ne bi smeo da bude politički problem, a to jeste politicki problem, s obzirom da znamo da, a ja sam svedok, da 47 godina koliko živim u Beogradu, Islamska zajendica nije dobila nijednu dozvolu za izgradnju bilo kog prostora, pa ni molitvenog“, rekao je Jusufspahić.

MEŠIHAT OSUDIO RUŠENjE U ZEMUNU, POZIVA NA RAZGOVORE

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji osudio je danas rušenje verskoj objekta u Zemun Polju, ali je pozvao muslimane, posebno sa tog područja, da ostanu dostojanstveni i da ih taj čin ne navede na mržnju i nasilje.
U saopštenju Mešihata IZuS se navodi da je to, kako smatraju, još jedan pokazatelj o primeni dvojnih standarda na štetu muslimana koji žive u ovoj državi.

Od vlasti traže da se što pre otpočne sa razgovorima radi rešavanja nagomilanih problema pripadnika Islamske zajednice u Srbiji, a posebno na području Muftijstva beogradsko-novosadskog.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno