Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Šta je pre 17 godina tražio Vilijam Voker

Šta je pre 17 godina tražio Vilijam Voker

Vilijem Voker, koji sada “promoviše” svoj predlog o ujedinjenju Albanaca pre 17 godina predlagao je, tačnije “diktirao” finskoj forenzičarski Heleni Ranta kako treba da sačini izveštaj o obdukciji stradalih Albanaca u selu Račak na Kosovu.

Izveštaj o tom događaju, koji je u Vokerovoj interpretaciji kao srpski zločin nad albanskim civilima poslužio “opravdanje” NATO bombardovanja Srbije dovela je u pitanje upravo finska forenzičarka, koja je, međutim, kasnije svedočila da je radila pod velikim Vokerovim pritiskom.

Voker je, prenela je kasnije Ranta, insistirao, na primer, da u izveštaju koristi reč masakr, a umeo je, navela je ona, i da prelomi olovku i da je gađa nezadovoljan njenim profesionalnim pristupom.

Ranta je u svojoj biografiji opisala da joj je Voker zamerao da u izveštaju nije koristila dovoljno “ubedljiv jezik”, kojim bi opisala ovaj navodni zločin Srba.

Ona je prave navode sa obdukcije dostavila Haškom tibunalu, u kojima je izrazila sumnju u broj ispaljenih metaka kao i koliko je njih zaista bilo smrtonosno.

Osim toga, Ranta je pred kamerama pokazala originalni izveštaj iz Račka prema kome je zaključeno da tela pripadaju borcima OVK, a ne albaskim civilima.

Ranta je, naime, u svojoj biografiji navela da je Voker od nje tražio da u izveštaju “ubedljivije” govori o navodnim srpskim zločinima u Račku i da su trojica civilnih službenika finskog ministarstva tražili “dublje zaključke” u izveštaju.

U selu Račak, u januaru 1999. godine, ubijeno je 40 ljudi. Kao žrtve Vokerova misija označila je albanske civile, a kao počinioce zločina srpske snage.

Govoreći o pritiscima iz finskog Ministarstva spoljnih poslova, Ranta je rekla da su joj trojica civilnih službenika putem i-mejlova, koje još čuva, tražili “dublje zaključke”.

Ranta je ranije već nagovestila da će reći istinu o događajima u Račku, što se dogodilo u dokumentarnom filmu “Kraj – osuđeni na progonstvo”.

Ruskim autorima Jevgeniju Baranovu i Aleksandru Zamislovu ispričala je da je “Voker bio užasnut rezultatima naše istrage”.

“Bila sam zbunjena i nisam bila spremna da mu odgovorim. Ta tela su pripadala teroristima, srpskim vojnicima i stanovnicima sela. Ovaj izveštaj koji vam sada pokazujem nikada nije objavljen, a njegov sadržaj malo ko zna. Sada sam spremna da javno govorim o rezultatima istrage”, kazala je Ranta u tom filmu, pokazujući originalni izveštaj pred kamerom.

Ona je, u intervjuu za nemački list “Berliner cajtung” 2004, između ostalog, rekla:

“Svi znamo šta je govorio Vilijam Voker. On i danas govori da je to bio masakr i da iza njega stoje Srbi. A ja to nikada nisam rekla. Nikada nisam ni ukazala ko su bili izvršioci”.

Voker joj je, kazala je, “stavljao reči u usta”, što nije bilo dozvoljeno.

“Nisam se složila s njim. Bio je ljut na mene”, kazala je ona i dodala da ga najviše ljutilo to što je odbijala da upotrebi reč ‘masakr’ i da kaže ko stoji iza onoga što se dogodilo u Račku.

“Bio je strašno ljut zbog toga. Gađao me olovkom”, ispričala je.

Inače, za svoje “zasluge” i simpatije koje i danas, nesumnjivo, iskazuje prema Albancima Voker, bivši američki general, dobio je nedavno bistu u selu Račak.

Vokera, koga još nazivaju i “kreatorom slučaja Račak”, Albanci su više puta ovenčali raznim priznanjima.

Vilijam Voker je svojevremeno na desetogodišnjicu slučaja „Račak”, odlikovan zlatnom poveljom za doprinos čovečanstvu od strane tadašnjih premijera i predsednika Kosova Hašima Tačija i Fatmija Sejdijua. Novembra 2008. godine tadašnji predsednik Albanije Bamir Topi proglasio ga je za počasnog građanina te države.

Srpske vlasti, odnosno tadašnja Vlada SRJ proglasila je Vokera za “personu non grata” zbog monstruoznih laži o događajima u mestu Račak koji je bio direktan povod za bombardovanje Jugoslavije 1999.

Voker, koji danas ima preko 80 godina jedan je od retkih svetskih zvaničnika koji se protivi osnivanju suda za zločine OVK.

Bivši američki diplomata Voker je nosilac visokog kosovskog odlikovanja i počasni je građanin Albanije.

Danas Voker ide korak dalje i promoviše u Prištini predlog “velike Albanije”.

Ceo svet sada zna da je Voker velikoalbanski lobista

Premijer Srbije izjavio je, povodom najnovijih izjava bivšeg šefa OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera, da ceo svet sada ima “dokaze na tacni” da je reč o velikoalbanskom lobisti, koji se zalagao za ostvarenje tog projekta “Velike Albanije” na KiM.

“Na stranu što je sarađivao sa Albanijom, na stranu što se angažovao od američke obaveštajne agencije. Je li moguće da se ti, čoveče koji si nam govorio da si neutralan i objektivan, danas zalažeš za Veliku Albaniju? Još kažeš da imaš rešenje! Da li nam to opet pretiš? Nemoj više da nam pretiš!”, rekao je Vučić.

Bivši šef verifikacione misije OEBS-a na KiM Voker je juče izjavio da ima projekat za “ujedinjenje Albanaca u Albaniji, na Kosovu ali i u dijaspori.”

Srbija će na svakom mestu i na svakom nivou iznositi ovaj krunski dokaz da Vokeru nikada nije bio cilj zaštita ljudskih prava na KiM već borba protiv Srbije i stvaranje “Velike Albanije”, istakao je Vučić za Sputnjik.

Ovo je važna vest koju ne bi trebalo propratiti samo na dnevno političkom nivou, ocenio je Vučić.

“O ovoj Vokerovoj poruci ćemo tek da razgovaramo. I to na svim nivoima u Evropi i u svetu. Nije Vilijam Voker tek tako nešto izgovorio. On je poručio da ima projekat, da ima plan za ujedinjenje Albanije, Kosova i takozvane albanske dijaspore. Dakle, de fakto, ima plan za stvaranje “Velike Albanije'” rekao je on.

Premijer i izabrani predsednik objašnjava i zašto je baš Vokerova poruka, posle višednevnih priča o “Velikoj Albaniji”, važna vest.

“Čini mi se da na te poruke dosada nismo obraćali dovoljno pažnje, ali obratićemo! Vilijem Voker je bio neko koje predstavljao ‘nezavisnu i objektivnu misiju’ OEBS-a, ili su nas makar ubeđivali u to”

Vučić je u vezi sa Vokerovim delovanjem podsetio da je “slučaj Račak” bio fabrikovan i da je poslužio kao razlog za veliki sukob.

“To je bio razlog, to je bio povod za rat. Sve je krenulo od laži Vilijema Vokera. To je taj čovek koji danas otvoreno pokazuje da je on u stvari velikoalbanski lobista. To je isti čovek zbog koga su sproveli agresiju na Republiku Srbiju. To je isti čovek! To je taj čovek koji se sada zalaže za ‘Veliku Albaniju’ i to otvoreno kaže. On to više i ne krije,” zaključio je Vučić.

On ukazuje i da su bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija dovodili kao međunarodnog posrednika koji je trebalo da bude nezavistan, koji je trebalo da ponudi nešto što je objektivan plan za rešenje problema između Srba i Albanaca, a danas je i on u albanskom timu Prištine.

To nam govori, napominje Vučić da je sve od početka bilo usmereno, ne protiv Slobodana Miloševića ili ne svakako samo protiv njega, već pre svega protiv Srbije.

Sad za to imamo krunske dokaze. Sad to više nije pisanje naše štampe. Sad to nije pitanje da li to neko od nas misli. Oni su sami te dokaze ponudili, pružili ih celom svetu kao na tacni, dodaje on.

“Pa da li sve ovo treba da znaci da sutra opet treba da verujemo u nekakve tobože objektivne međunarodne organizacije čiji će predstavnici na najdirektniji i najflagrantniji način da se zalažu za „Veliku Albaniju”? upitao je Vučić i podsetio da su “njihovi izveštaji bili casus belli za rat. Za najdirektniji napad na Republiku Srbiju.”

Premijer i budući predsednik Srbija ne misli da će Srbija uskoro moći da vrati stvari unazad niti da natera Ameriku ni 23 zemlje Evropske unije da povuku priznanje Kosova, ali velika diplomatska borba se nastavlja.

“Borićemo se! Oni su i dalje svi zajedno. Mnogo snažniji nego mi. Ponosan sam na činjenicu da je sada svakome u svetu jasno na cijoj strani je moral. Ne zaboravite, ne postoji ništa važnije od toga. Uveren sam da će dobar deo ljudi početi da razumeva šta se dogodilo. Pa makar da to imamo za budućnost. Pa makar da uvek možemo da govorimo kako i na koji način i zbog čega je napadnuta naša zemlja”, zaključio je on.

Vulin: Voker naneo nepopravljivu štetu reputaciji OEBS-a

Vreme je da čitav svet duboko pogne glavu pred srpskim žrtvama i da kaže jedno veliko – “izvini”, jer je Srbija je dovedena na stub srama i bombardovana zato što je tadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker lagao, izjavio je danas ministar za zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, i dodao da bi OEBS morao dobro da razmisli kakva je sada njegova reputacija.

Vulin je, reagujući na izjavu Vokera da ima projekat za ujedinjenje Albanaca – na Kosovu, u Albaniji i u dijaspori, jer od 1999. godine često dolazi na Kosovo, “sa jednim ciljem, da Kosovo nastavi sa koracima koje svi čekaju i da želi da predstavi taj novi projekat na kojem radi, naglasio da je Vilijam Voker naneo nepopravljivu štetu reputaciji OEBS-a.

Ako OEBS bude ćutao, smatra ministar, teško da će više ikada moći bilo gde da se pojavi sa nekom nezavisnom verifikacionom misijom, a da se niko ne pozove na primer Vilijama Vokera i na “strašnu laž koja je dovela do strašnog zločina”.

“Vilijam Voker je dokaz da iza svakog velikog zločina stoji velika laž. Kao što je iza velikog zločina NATO bombardovanja Jugoslavije stajala velika laž Račka, tako sada vidimo da sve ono što se govorilo o Srbiji, njenoj navodnoj krivici za NATO agresiju, zaista je velika laž. Vilijam Voker sada je to dokazao onima koji nisu znali i mislim da je vreme da čujemo jedno veliko i iskreno izvini, od čitavog sveta koji je na osnovu izveštaja Vilijama Vokera uspeo da dođe do zaključka da Srbiju treba bombardovati”, rekao je Vulin za Tanjug.

Prema njegovim rečima, tada je svet, na osnovu Vokerovog izveštaja zaključio da deca Srbije ne zaslužuju da žive, da je sada vreme da se izvini, a da smatra da je i vreme da se čuje i “jedno veliko izvini i od naših građana koji su verovali i tvrdili da je baš taj Voker čovek koji govori istinu, a da čitava Srbija laže”.

“Mislim da je vreme da čitav svet duboko pogne glavu pred srpskim žrtvama i da kaže jedno veliko izvini, jer je Srbija dovedena na stub srama, bombardovana zato što je Vilijam Voker lagao, zato što su oni koji su mu naložili da laže bili dovoljno moćni da njegovu laž pretvore u istinu i OEBS bi morao dobro da razmisli kakva je sada njegova reputacija”, zaključio je ministar.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno