Naslovna > Regioni > Beograd > Stanari „Stepe” žele dom zdravlja, neće crkvu

Stanari „Stepe” žele dom zdravlja, neće crkvu

Jedan broj stanara naselja Stepa Stepanović na Voždovcu ne odustaje od namere da se spreči gradnje crkve u njihovom komšiluku. Uložili su prigovor na urbanistički projekat, jer smatraju da nisu ispoštovane sve procedure. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sa druge strane, ističu da veliki broj stanara podržava izgradnju Hrama Prepodobne mati Angeline.

Otkad je izgradnja crkve pomenuta, jedan broj žitelja “Stepe” insistira na prvobitnom planu koji im je predstavljen još kad su kupovali stanove. Dom zdravlja i još jedan vrtić, trenutno su im na listi prioriteta. U prigovoru, koji su uložili glavno pitanje je kako je Vlada restitucijom vratila zemljište SPC bez prethodne analize i regulacione razrade.

– Zaključak koji je Vlada donela o izgradnji hrama nije mogao biti utemeljen na Planu generalne regulacije, jer je Vlada donela zaključak u julu 2015. godine, a Plan je usvojen tek 2016. godine. Urbanističkim projektom nisu ispitani broj i koncentracija vernika – stoji u prigovoru Udruženja stanara.

Prema rečima prote Stojadina Pavlovića, razlog nezadovoljstva je u nedovoljnoj informisanosti malog broja stanara, koji misle da će izgradnjom crkve neki odranije obećani sadržaji izostati. Kako kaže, SPC ne samo što nema ništa protiv da se u istom naselju podižu obdaništa, škole, ambulante, trgovine, nego čak to i podstiče.

– Kolika je podrška i interesovanje za gradnju hrama najbolje govori broj prisutnih vernika na svečanostima – tvrdi prota Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije.

SPC SPREMNA DA FINANSIRA DOM ZDRAVLjA

– Spremni smo da organizujemo izgradnju i finansiranje objekta za predškolsku ustanovu ili dom zdravlja, tamo gde su rešena imovinskopravna pitanja – kaže prota Pavlović. – U poslednje vreme je više primera kako sveštenici uz hramove organizuju i podizanje objekata za pomenute ustanove.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno