Naslovna > Srbija Danas > Politika > Štrbac: Hrvati uspešno sproveli plan o tri odsto Srba

Štrbac: Hrvati uspešno sproveli plan o tri odsto Srba

BEOGRAD – Posledice brisanja više d 67.000 Srba iz biračkih spiskova Republike Hrvatske će se videti tek nakon lokalnih izbora 2021. kada oni, kao nacionalna manjina čiji broj je spao ispod pet odsto celokupne populacije, više neće imati zakonsko pravo na mesto zamenika načelnika opštine ili županije. To je dugoročno “dobro” smišljeno da se Srbi svedu na maksimalno tri odsto, po mogućnosti i ispod tog broja, što je željena projekcija Tuđmanove političke elite sa početka ’90-ih, kada je zacrtano i rečeno da će srpsko pitanje u Hrvatskoj biti rešeno za sva vremena tek onda kada ih bude bilo manje od tri odsto, izjavio je danas Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas.

Statistika pokazuje da danas u Hrvatskoj živi samo 186.633 Srba od 581.663 Srba, koliko ih je bilo 1991. godine u Hrvatskoj.

Štrbac je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, rekao da su podaci hrvatskog Ministarstva uprave, koji pokazuju da je primenom Zakona o prebivalištu samo u poslednje vreme sa popisa birača u Hrvatskoj izbrisano čak 67.496 hrvatskih građana srpske nacionalnosti, u izvesnom smislu netačni, te da je mnogo više Srba izbrisano.

“Ovi podaci se odnose na 10 županija, koje otprilike pokrivaju ratom zahvaćeno područje, ali i u drugim županijama ima Srba, negde više a negde manje, koji su izbrisani. Dalje, čak 60.000 izbrisanih nije se nacionalno izjasnilo, a naravno da je među njima najviše Srba koji su skrivali svoj nacionalni identitet”, naveo je on.

Komentarišući navode predsednika Hrvatskog helsinškog odbora, Ivana Zvonimira Čička, da se radi o 40.000 Srba i da brisanje nije upereno protiv Srba, Štrabac je rekao su Čičkove tvrdnje nepoštene jer je za dosta Hrvata koji su izbrisani to bilo sekundarno prebivalište, kao i da se brojka o 40.000 izbrisanih Srba zasniva na potpuno različitim podacima od onih koje su koristili predstavnici Srba.

“Primena novog Zakona o prebivalištu nije fer jer ti ljudi nisu otišli dobrovoljno iz Hrvatske, trbuhom za kruhom, nego smo proterani silom, a brisani su i Srbi kojima je primarno prebivalište bilo u Hrvatskoj i bosanski Hrvati kojima je u Hrvatskoj to bilo sekundarno prebivalište”, istakao je on i dodao da je država potpuno zanemarila ratni činjenicu.

Govoreći o navodnim uspesima predstavnika Srba, na nedavno održanim lokalnim izborima u Hrvatskoj, Štrbac se osvrnuo na izjavu predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednika SDSS Milorada Pupovca, da su rezultati “veoma dobri po srpsku zajednicu”, napomenuvši da Hrvatska ima 428 opština, 128 gradova i 20 županija, što je “ogromna brojka”.

“Kada Srbi dobiju 16 gradonačelnika i kada znate da tu ima opština od 900 stanovnika, a da najveći grad od tih 16 opština ima 8.000 stanovnika, onda je taj dobar rezultat ustvari zakonom propisana kvota za manjine, a to ko će dobiti mesto zamenika jeste borba između stranaka”, objašnjava on.

Štrbac otkriva da je jednom prilikom upitao Pupovca zbog čega ide u koaliciju sa HDZ, strankom iz koje su došli oni koji su pobili, proterali i zabranili povratak Srbima, a da mu je Pupovac odgovorio: “Srbima zakon garantuje tri mesta u Saboru, gde sedimo u zadnjem redu, a tamo nas ili psuju ili pljuju kada prođu, te da će, ako mogu da biraju, radije ići sa pozicijom i da će nešto dobiti”.

Štrbac je pohvalio izmenu programa stambenog prava, za šta je zaslužan Pupavac, koji je prvo propisao da se stambene jedinice date Srbima ne mogu otkupiti, niti naslediti, što je kasnije promenjeno na korist Srba povratnika.

Komentarišući optužbe bivšeg predsednika Hrvatske Iva Josipovića na račun Pupovca o njegovom “etno-biznisu”, Štrbac je to uporedio sa svađom u braku ili dobrom prijateljstvu, kada prijatelji koji su išli jedni drugima na slavlja postanu neprijatelji, pa počnu da iznose ono što znaju jedno o drugome.

Činjenica je da je Pupovac opstao na političkoj sceni, da pliva dobro, a to ne može bilo ko, već samo političar koji ume da se prilagođava. Lakše je iz Srbije biti radikalniji. Jednom mi je rekao pred emisiju u kojoj smo zajedno gostovali kako zna da mu majka, žena i brat navijaju za mene, a da on sutra mora da se vrati u Sabor”, kaže Štrbac.

“Nudili su mi da se vratim u Hrvatsku, garantovala mi je vlast da neće biti optužnica protiv mene, a uslov je bio samo jedan – da ništa ne radim”, istakao je on.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno