Naslovna > Srbija Danas > Hronika > Suđenje za paljenje ambasade SAD odloženo za 5. jun

Suđenje za paljenje ambasade SAD odloženo za 5. jun

U Višem sudu u Beogradu danas je ponovo, drugi put zaredom, odložen početak ponovljenog suđenja optuženima za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu posle mitinga “Kosovo je Srbija”.

Do odlaganja je došlo zbog izostanka dvojice optuženih, od kojih je jedan na operaciji, a drugi se noćas razboleo, pa svoj izostanak tek treba da opravda.

Početak suđenja u martu je bio odložen zbog izostanka jednog branioca.

Sledeće suđenje zakazano je za 5. jun.Sudenje se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu koji je prošle jeseni delimično ukinuo prvostepenu presudu zbog nerazumljivosti i protivurečnosti.

Ukinutim delom presude optuženi su bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti, dok je za nekoliko njih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Na optuženičkoj klupi na ponovljenom suđenju treba da se nađu Dejan Vučković, Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas.

Oni su optuženi da su ispred objekta ambasade Sjedinjenih Americkih Država “opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu veceg obima”.

Terete se da su nakon mitinga ispred Skupštine Srbije “Kosovo je Srbija”, oko 18.30 sati organizovano došli do američke ambasade i gadali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujovića, koji je izgoreo u požaru u ambasadi.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je pre tri godine pokrenulo predistražni postupak o tome ko je i kakve propuste u policiji napravio tokom i nakon obezbedivanja mitinga “Kosovo je Srbija”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno