Naslovna > Srbija Danas > Politika > Suprostavljeni stavovi o Unmiku, situaciji na KiM

Suprostavljeni stavovi o Unmiku, situaciji na KiM

NJUJORK – Raspravu ambasadora država članica SB UN o situaciji na Kosovu i Metohiji obeležili su suprotstavljeni stavovi o potrebi daljeg angažovanja Unmika, statusu i napretku Kosova, ali i jednoglasan poziv na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Dok su Rusija i Kina istakli potrebu daljeg snažnog angažovanja Misije UN na Kosovu, SAD i zapadne zemlje su ocenile da je Unmik potrebno postepeno gasiti, a izveštaje o KiM prorediti.

Predstavnik Rusije u UN Vladimir Sofronkov upozorio je danas da je dijalog Beograda i Prištine već mesecima u ćorsokaku, da su odnosi između Beograda i Prištine pogoršani i da nema poverenja, a odsustvo pritiska Brisela vodi ka tome da Priština radi šta hoće i ne bira reči.

Takođe, rekao je on, neprihvatljivo je prebacivati odgovornost za situaciju u dijalogu na Srbiju jer je situacija obrnuta.

Sofronkov: Formiranje vojske u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244

Safronkov je, takođe, upozorio da je formiranje vojske Kosova u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244, kao i da su odluke kosovskog parlamenta u vezi procesa protiv Ramuša Haradinaja u Francuskoj, jednako opasne.

To je, prema njegovim rečima, ilustracija duplih standarda kada je reč o stranama u sukobu u bivšoj Jugoslaviji.

“Nismo iznenađeni odugovlačenjem istraga o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova”, rekao je Safronkov, podsećajući da je od izveštaja Dika Martija prošlo više od ššest godina.

Euleks mora da osigura nepristrasan pristup procesima, ššto, kako je rekao, Haški tribunal nije uspeo da uradi, podsetivši da je Haradinaj pred tim sudom dva puta oslobođen, a poznato je koliko svedoka protiv njega nestalo ili nastradalo.

On ukazuje da politička kriza u pokrajini pokazuje stanje kosovskih institucija, podseća na fizičke napade na Srbe, otimanje i uništavanje imovine, i slučaj imovine SPC u Dečanima uprkos odluci suda.

Radikalizam i regrutovanje boraca koji odlaze na Bliski istok da se bore na strani IS takođe je jedan od problema, kaže Sofronkov.

“Zbog svega toga je kontraproduktivno smanjiti osoblje i budžet Unmika. Unmik ima ključnu ulogu na Kosovu. Zato nema potrebe da se menja praksa kvartalnih sastanaka u SB UN”, zaključio je on.

Kineski ambasador: Savet bezbednosti UN da zadrži svoju pažnju na Kosovu

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i razume zabrinutost Srbije po pitanju Kosova, rekao je ambasador te zemlje pri SB UN.

Predstavnik te zemlje je ocenio da bezbednosna situacija na Kosovu ostala relativno stabilna, ali je dodao da neka pitanja ostaju nerešena.

Takođe je izrazio nadu da će sve strane ostati posvećene opštem pravcu političkog rešavanju pitanja i primeniti što pre postignute dogovore.

Kina smatra da SB UN treba da zadrži svoju pažnju na Kosovu, i podržava rad UNMIK.

Sison: SAD za smanjenje Unmika

Predstavnica SAD, Mišel Sison, pozvala je na smanjenje Unmika, koji je, kako je ocenila ispunio svoju misiju s obzirom na napredak Kosova tokom proteklih 18 godina i dodala da period izveštavanja o radu Misije treba produziti sa tromesečnog na šestomesečni ili još duži vremenski raspon.

SAD i sve veći broj članica SB smatraju da Misiju UN treba polako gasiti jer je ispunila svoj mandat, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Unmik i dalje ima previše osoblja i sredstava zato, kako je rekla, čudi što Misija UN nastavlja da traži sredstva za programe poput vladavine zakona i ljudska prava koji su već postali suvišni, s obzirom na rad Euleksa i napredak posignut na KiM.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, SAD pozivaju dve strane da primene postignute sporazume i da aktivnije rade na normalizaciji odnosa, dodala je predstavnica SAD.

Osvrćući se na događaje Račku o kojima je govorila ministarka Kuburović, ona je rekla da su tela u Račku svedočanstvo o zločinima koji su se tamo dogodili, a da su forenzički izveštaji međunarodnih posmatrača iz tog vremena bili jasni, pozvavši na “uzdržanost od ovakve vrste istorijskog revizionizma”.

Ona je takođe pozvala aktuelne lidere u regionu da izbegavaju zapaljivu retoriku i da se usredsrede na ekonomski razvoj.

“Granice na Balkanu su definisane i čvrste,” zaključila je ona i ponovila podršku članstvu Kosova u međunarodnim organizacijam uključujući UN.

Ambasador Italije: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna

Ambasador Italije istakao je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna i da se može postići kroz dijalog. Važni i konkretni rezultati su postignuti, smatra on, dodajući da je potreban dosledan napor da se reaktiviraju ti razgovori.

Pozvao je Prištinu da zbog izbora ne zanemari primenu sporazuma uključujući onaj o Zajednici srpskih reformi.

S obzirom na napredak koji je postignut na KiM i on je pozvao da se revidira uloga Unmika u bliskoj saradnji sa drugim međunarodnim organizacijma koje su aktivne u regionu.

Podržavamo takođe predlog da se revidira učestalost izveštaja o KiM”, dodao je on.

Ambasador Švedske: Budućnost Srbije i Kosova u Evropskoj uniji

Ambasador Švedske ocenio je da budućnost Srbije i Kosova leži u Evropskoj uniji i istakao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna.

On je pozvao obe strane da se uzdrže od zapaljive retorike i angažuju u primeni dogovora iz Briselskog dijaloga kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Švedska, kako je dodao, smatra da su UN i Unmik dale neprocenjiv doprinos na Kosovu, ali bi istovremeno pozdravila smanjenje misije i sredstava za njeno finansiranje kao i podnošenje izveštaja generalnog sekretara UN na šest meseci.

Ambasador V. Britanije: Formiranje Zajednice srpskih opština – puna podrška Londona

Ambasador Velike Britanije ocenio je da je deeskalacija odnosa Beograda i Prištine nešto što svi žele da vide i izrazio zabrinutost zbog sporog napretka u dijalogu.

“Znamo da će sudbina Kosova biti određena u Briselu, a ne u Savetu bezbednosti UN”, rekao je on.

London smatra da će nova vlada na KiM imati puno posla, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština u čemu će, kako je istakao, imati punu podršku Londona.

Osvrćući se na ulogu Unmika, on se kao i predstavnica SAD založio za ređe sednice SB o Kosovu i smanjenje Misije UN.

“Umesto napretka, svaka tri meseca smo preneti 20 godina u prošlost, ove sednice ne reflektuju Kosovo kakvo je danas. Odavno je vreme da se prorede sednice o KiM kao i da se Unmik prilagodi novoj stvarnosti na terenu”, rekao je on.

Vreme je da Misija UN odstupi i zato smo razočarani zahtevom za povećanje sredstava posebno za programe na kojima je Euleks već angžovan, dodao je britanski predstavnik. Velika Britanija smatra da je vreme za rekonfiguraciju Unmika.

Francuska za revidiranje uloge Unmika

I predstavnica Francuske se takođe založila za revidiranje uloge Unmika.

Prema njenim rečima, pozitivni koraci načinjeni na Kosovu u poslednje vreme, kao što je konsolidacija institucija, opravdavaju da se pažnja Unmika preusmeri sa Kosova.

Apelujemo na generalnog sekretara da da preporuku o tome u narednom izveštaju, rekla je ona.

Kada je reč o dijalogu, predstavnica Francuske ističe da obe strane treba da pokažu opredeljenost za razgovore na najvišem nivou kako bi se sproveli svi postignuti sporazumi, uključujući i formiranje ZSO koja je ključni element sporazuma.

Ambasador Egipta: Zabrinutost zbog prepreka za dijalog

Ambasador Egipta je izrazio zabrinutost zbog prepreka za dijalog Beograda i Prištine koje su pomenute u izveštaju. Egipat smatra da je dijalog na visokom nivou najadekvatniji okvir za rešavanje razlika između dve strane, rekao je on.

“Pozivamo dve strane da se uzdrže se od unilateranih koraka i nastave dijalog u cilju nalaženja rešenja prihvatljivih za obe strane,” dodao je ambasador i izrazio zabrinutost zbog porasta međunacionalnih tenzija i nacionalističke retorike. On je pohvalio odluku kosovskih Srba da se vrate u kosovske institucije.

Ukrajina: Žaljenje zbog pokušaja uspostavljanja vojske

Predstavnik Ukrajine je izrazio žaljenje što su kosovske institucije nastavile sa pokušajima uspostavljanja vojske navodeći da je to doprinelo porastu tenzija u regionu.

To, kako je dodao, sa porastom nacionalističkih osećanja može da predstavlja “eksplozivni koktel” i ne doprinosi uspostavljanju poverenja.

Svedoci smo da je u proteklom periodu bilo uznemiravajućih tendencija kada je reč o imovinskim pitanjima, pretnji etničkim čišćenjem, rezolucijom kosovske skupštine koja poziva na prekid dijaloga, rekao je ukrajinski ambasador.

On je ocenio da posle deset godina na Kosovu ništa nije promenilo te da se koriste i dalje isti argumenti što, kako je naveo, ne doprinosi napretku.

Ukrajina pozdravlja napore EU, NATO, OEBS i Unmika u cilju očuvanja mira stabilnosti na Kosovu, rekao je on i dodao da Kijev poziva političke lidere u Beogradu i Prištini da se angažuju na deeskalaciji situacije.

Dijalog je najbolji mehanizam za mirno rešenje na dobrobit svih strana, zaključio je predstavnik Ukrajine.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno