Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Susret jugonostalgičara u Subotici

Susret jugonostalgičara u Subotici

SUBOTICA – Jugonostalgičari i baštinari tradicija nekadašnje Jugoslavije i ove godine su se okupili drugog maja u četvroj mini Jugoslaviji kako bi obeležili praznik rada. Iako spašena cepanja zbog dugova, poslednja Jugoslavija oseća poslediece izostanka podrške institucija sistema, kao i godina njenih osnivača.

Od Vardara, pa do Triglava. Ako već ne mogu kao nekada da proputuju svojom domovinom, jugonostalgičari mogu da prošetaju kroz maketu nekadašnje zemlje. Ove godine okupilo ih se nekoliko stotina.

Proslava je organizovana po petnaesti put, nakon što je njen osnivač Blaško Gabrić uspeo da je spase od cepanja, pošto su mu banke zbog dugova pretile plenidbom.

“Dok sam imao štampariju lakše je bilo organizovati, imao sam radnu snagu, osamdeset i osam radnika, pa smo svi pomagali. Sad je štamparija zatvorena, ja sam ostao sam” – kaže Gabrić.

Ni radne akcije jugonostalgičara ne pomažu da ovaj prostor bude nezapuštenim. Čini se da su godine osnivača i izostanak podrške vlasti učinili svoje.

“I grad bi trebao da da malo veću podršku ovome jer tu je jako puno dobrovoljnog rada uloženo i to ne mogu sami građani, da tako kažem, da urede ovaj prostor”- smatra lider Komunista Subotice Mikloš Nađ Olajoš.

Program su i ove godine činila sportska nadmetanja, igre i pesme, kao i mnogo razgovora na temu kako je nekada bilo… Čini se da dok je nostalgičara – biće i mini Jugoslavije.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno