Naslovna > Regioni > Vojvodina > Sve češći slučajevi maloletničkog nasilja

Sve češći slučajevi maloletničkog nasilja

NOVI SAD – Sukobi maloletnika, nažalost, odavno nisu nikakva novost. Učesnici u tučama su sve mlađi i sve brutalniji. Poslednji takav slučaj u Novom Sadu zabeležen je sinoć, kada se na Detelinari potukla grupa mladića, navodno zbog devojke.

U Dečijoj bolnici nam je rečeno da je šesnaestogodišnji D. P. zadobio lakše povrede glave i da je posle intervencije pušten na kućno lečenje.

U Policiji je potvrđeno za RTV da su jednom od njih nanete povrede šrafcigerom. Navodi se da će protiv četvorice učesnika u tuči biti podnete krivične prijave.

Prema nekim podacima, svako četvrto dete u Srbiji je žrtva vršnjačkog nasilja. Stručnjaci objašnjavaju da nasilje reprodukuje samo sebe i da s obzirom na to da je već dugo prisutno u okruženju, u medijima, pa i u video-igricama, reč je o nastavku ciklusa.

Psihijatar Nebojša Baračkov kaže da se ne treba čuditi zašto omladina reprodukuje ono što je tako dobro naučila. Smatra, ipak, da se to može sprečiti.

„Mislim da postoje neki dobri znaci i pomaci. Postoje čak i radne grupe na nivou grada koje od prošle godine rade na sprečavanju vršnjačkog nasilja. Ali, na žalost, jedna godina nije ništa u prevenciji. Deset godina je već nešto, predstavlja jednu etapu. Međutim, ako 20 godina i više nismo ulagali u prevenciju, onda nije za čuđenje što sad žanjemo ono što smo posejali ili smo zaboravili da posejemo,”, kaže Baračkov.

Sinoćnji incident, srećom, završen je bez težih posledica, ali svi su saglasni da u sprečavanju vršnjačkog nasilja treba da učestvuju i porodica i škola, kao i najšira društvena zajednica.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno