Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Tanjug pokazao da je održiv na tržištu

Tanjug pokazao da je održiv na tržištu

BEOGRAD – Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović izjavio je danas da često uzima Tanjug kao dobar primer ravnopravne tržišne utakmice, te da je ta novinska agencija pokazala da je održiva na tržištu.

“Suština je u tome da Tanjug nije ugašen, doneta je odluka o pravnim posledicama prestanka rada u skladu sa Zakonom o javnom informisanju”, rekao je Brajović za B92.

Objasnio je da su pravne posledice – posledice koje nastanu iz činjenice da neko nije bio prodat u zakonom propisanom roku.

“Posle toga se pokazalo da je agencija održiva, da radi dobro, time što živi na tržištu, dakle ne živi od subvencija za plate iz budžeta kao što je bio slučaj do donošenja odluke o pravnim posledicama prestanka rada. Pretpostavljam da je i vaša medijska kuća pretplaćena na Tanjugov servis, ako je to tako, a i ako nije tako, onda to nešto isto govori”, rekao je Brajović za B92.

Upitan o sudbini medijske strategije i da li je, između ostalog, prvenstveno usmerena na gašenje televizije N1, Brajović je rekao da naravno da strategija nije usmerena na gašenje N1, za koju je rekao da je dragulj na medijskoj sceni jer je potreban medijski pluralizam.

“Ako me pitate, bolji je sistem u kojem su operatori kablovskog emitovanja odvojeni od proizvođača medijskog sadržaja iz prostog razloga da kablovski operatori ne bi bili neprijateljski orijentisani prema konkurenciji u proizvodnji medijskog sadržaja”, rekao je Brajović.

Istakao je da pored potrebe da postoji medijski pluralizam isto tako potrebna je ravnopravna tržišna konkurencija u svim oblastima medijskog biznisa i jedan od modela jeste da se odvoji proizvodnja programa od distribucije programa.

Povodom javnih zamerki REM-u, jer nije pratila rad medija tokom kampanje za predsednika Srbije, Brajović kaže da nije srećan kako radi REM, da je razgovarao sa članovima Saveta REM, te da su ga uveravali da nemaju zakonsku obavezu da prave analizu rada emitera za vreme izborne kampanje.

On je, međutim, naveo da treba zadržati standard koji su imali ranije 2004, 2008, 2012. i 2014. i kada je bilo analize izborne kampanje, te da sa tim treba nastaviti.

“To što ih zakon ne obavezuje, ne znači da taj posao ne mogu da urade. Imaju monitornig koji obezbeđuje neprekidno, 24 sata praćenje onoga šta rade emiteri sa nacionalnom frekvencijom”, naveo je Brajović.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno