Naslovna > Oko nas > Balkan > Teuta podržava “veliku Albaniju”

Teuta podržava “veliku Albaniju”

ULCINj – Teuta Mehmedović, šefica Centra za informacioni sistem Opštine Ulcinj javno podržava projekat “velike Albanije”. Naime, ova bliska saradnica ulcinjskog gradonačelnika Nazifa Cungua i istaknuti kadar njegove stranke (Forca), još u oktobru prošle godine na društvenoj mreži “Fejsbuk” promovisala je ideju ujedinjenja Kosova i Albanije.

Ona je sa svog profila (Teuta Mehmeti) objavila apel za elektronsko potpisivanje peticije o tome, kao i link koji vodi do te inicijative. Kao što je poznato, ujedinjenje okupirane južne srpske pokrajine sa Albanijom, prvi je korak zamišljen projektom “velike Albanije”. U sastav velikoalbanske države, prema zamisli njenih ideologa, ušli bi i značajni delovi teritorija Crne Gore, centralne Srbije, Makedonije i Grčke.

Promovisanju “velike Albanije”, osim ulcinjskih funkcionera, se priklonio i crnogorski ministar kulture Janko Ljumović. Nedavno je pozirao sa takozvanim kosovskim ministrom kulture Kujtimom Šaljom, ukrštajući ruke sa istim u obliku orla sa albanske zastave, i sve to u društvu Ferhata Dinoše, ambasadora Crne Gore u Prištini.

To je takozvani albanski pozdrav, koji je postao “popularan” nakon čuvenog skandala sa puštanjem drona sa zastavom “velike Albanije” na stadionu Partizana u oktobru 2014. godine i najčešće se koristi kao provokacija prema zemljama čiji delovi teritorija su “viđeni” kao deo “velike Albanije”, gde bi Crnoj Gori bio oduzet najveći deo teritorije.

 

Do 1999. godine na KiM je živelo 30.000 građana crnogorske nacionalnosti, dok ih je prema poslednjem popisu iz 2011. godine svega 19, koji uporno insistiraju da u kosovski Ustav uđu kao “nacionalna zajednica”.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno