Naslovna > Regioni > Kosovo > U Gračanici počinju Vidovdanske svečanosti

U Gračanici počinju Vidovdanske svečanosti

I ove godine u Domu kulture „Gračanica“ biće održana gračanička likovna kolonija „Vidovdan 2017“. Tim povodom biće otvorena izložba slika Veselina Rajovića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Longin“ za sveobuhvatno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti.

Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se devetnaesti put u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika. Prošlogodišnji dobitnici nagrada su Veselin Rajović i Milena Cvetković. Ove godine na likovnoj koloniji učestvovaće deset umetnika iz Beograda, Niša, Kosovske Mitrovice, Čačka, Subotice, Ćuprije i Novog Pazara: Ljubisav Milunović, Katarina Đorđević, Olivera Štrbac, Vuk Đurić, Igor Marković, Predrag Lojanica, Nera Matijević, Srećko Zdravković, Fatima Durović i Anđela Mujčić.

Na izložbi Veselina Rajovića biće predstavljeno 16 slika o kojima Nikola Bešević u predgovoru kataloga kaže: „Umetnik, treperećim, svetlim fragmentima, crtežom kao „nedovršenom mišlju“ isijava titraje amorfnih oblika koji poprimaju spektar crveno-zeleno-žuto-sivih i drugih svetlih pigmenata, što u tom antagonističkom vrenju, kakvog „Rata i mira“, kroz vibrirajuće forme naziruće flore, portreta…opominje na složeno stvaranje forme Ljubavi.“

Svečano otvaranje je u četvrtak 1. juna 2017. godine u 20 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno