Naslovna > Oko nas > Balkan > U Makedoniju ušlo 800 naoružanih Albanaca

U Makedoniju ušlo 800 naoružanih Albanaca

Srpske službe bezbednosti otkrile su da je oko 800 naoružanih veterana OVK sa Kosova ušlo na teritoriju Makedonije, pišu “Novosti”.

Ovaj manevar izvršen je u dva navrata, a prema operativnim podacima, albanski ekstremisti bili su opremljeni automatskim puškama. Na makedonsku teritoriju ubacivali su se u grupama, a tajno su prenosili i tovare naoružanja. Primenjen je isti scenario kao kada su spremana žarišta u južnoj srpskoj pokrajini, a oružje prebacivano iz Albanije na Kosovo.

Prvi pokret bivših pripadnika OVK ka Makedoniji registrovan je krajem prošle godine i vremenski se poklapa sa sastankom predstavnika svih Albanaca u regionu, održanom u Albaniji 23. decembra.

Na tom tajnom sastanku, po pisanju “Novosti” dat je znak za agresivno oživljavanje projekta “velike Albanije”. Prisutni su bili politički lideri Albanaca sa Kosova, juga centralne Srbije, iz Makedonije, Albanije i Crne Gore, ali i veterani ozloglašene OVK i njenog ogranka – Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Drugo pomeranje ekstremista sa Kosova zabeležen je pre mesec i po dana. Prema obaveštajnim podacima, dva su glavna koridora kretanja ovih grupa – ka opštinama Lipkovo i Aračinovo, na severu i jugu Makedonije. Makedonske vlasti ništa nisu preduzele iako su ih srpski bezbednjaci obavestili.

Jedan kanal, onaj ka selima opštine Lipkovo, koji se nalaze na severu Makedonije i dodiruju sa teritorijom južne srpske pokrajine, pre neki dan je presečen.

Vojnobezbednosna agencija (VBA) prošle nedelje zaplenila je na jugu centralne Srbije veću količinu oružja za koje se pretpostavlja da je ilegalno trebalo da se transportuje u Makedoniju. Arsenal je otkriven na području opština Preševo i Bujanovac.

Komentari

komentariPodeljeno